AFP or licensors

Amerikaanse politievrouw die zwarte man doodschoot in Minneapolis wordt beschuldigd van doodslag

In de Verenigde Staten zal de politievrouw die onlangs een zwarte man heeft doodgeschoten tijdens een verkeerscontrole, zich moeten verantwoorden voor onvrijwilige doodslag. De vrouw zegt dat ze dacht een taser af te vuren en geen vuurwapen en ontkent dat ze de man wou doden. Het incident heeft in de VS het protest tegen politiegeweld opnieuw aangewakkerd.

Vorige zondag hielden politiemensen in een voorstad van Minneapolis in de noordelijke staat Minnesota een auto tegen tijdens een routinecontrole. De papieren van de auto bleken niet in orde en volgens de politie was er ook een aanhoudingsbevel tegen de zwarte chauffeur Duante Wright.

Het kwam tot een ruzie met de agenten en daarop werd de man neergeschoten door politievrouw Kim Potter. De vrouw beweert dat dat per ongeluk is gebeurd. Ze had naar eigen zeggen Wright willen uitschakelen door hem met een taser te beschieten, maar vuurde in de plaats daarvan haar pistool af. Wright is meteen overleden. Op een video van camera's is te horen hoe de politievrouw geschrokken reageert op het incident: "Holy shit, I just shot him".

De vrouw heeft intussen ontslag genomen bij de politie, maar volgens Amerikaanse media zal ze zich toch voor onvrijwillige doodslag moeten verantwoorden. De kwestie heeft alleszins tot nieuw protest tegen politiegeweld en racisme geleid en de voorbije nachten is het tot rellen gekomen in en rond Minneapolis. 

Een taser of stroomstootwapen geeft een elektrische schok af die het slachtoffer tijdelijk verlamt en wordt door politiemensen gebruikt om weerspannige arrestanten te neutraliseren. Op zich is een taser niet dodelijk, maar voor sommige mensen kan een elektrische schok wel te veel zijn. 

Meest gelezen