Mourad ALLILI

Denemarken stopt volledig met AstraZeneca en schrapt het vaccin uit zijn strategie

Denemarken stopt na een wekenlange pauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Dat is zojuist aangekondigd op een persconferentie van de Deense gezondheidsautoriteiten. Denemarken besliste vorige maand als eerste land om uit voorzorg tijdelijk geen AstraZeneca-vaccins meer toe te dienen, na meldingen van een zeldzame vorm van bloedklonters. Het land schrapt het vaccin nu volledig uit zijn vaccinatiestrategie.

"Denemarken zal de strijd tegen het coronavirus verderzetten zonder het vaccin van AstraZeneca." Dat hebben de Deense gezondheidsautoriteiten vanmiddag aangekondigd op een persconferentie. 

Denemarken blijft bezorgd over de mogelijke link tussen het vaccin en een ernstige, maar zeldzame vorm van bloedklonters in combinatie met een verlaagde hoeveelheid bloedplaatjes. Volgens de Deense gezondheidsautoriteiten loopt één op de 40.000 mensen die gevaccineerd worden met AstraZeneca risico op ernstige bijwerkingen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het land heeft voldoende andere vaccins ter beschikking om ook zonder AstraZeneca verder te gaan, klinkt het. "De beslissing zorgt voor zeker drie weken vertraging, maar tegen begin augustus zal de volledige Deense bevolking gevaccineerd zijn." 

Tegelijk sluit Denemarken niet uit dat het vaccin van AstraZeneca ooit opnieuw zal worden ingezet. "Mocht Denemarken in een andere situatie hebben gezeten, met een derde golf en een gezondheidssysteem dat onder druk stond, dan zou ik niet twijfelen om het vaccin te gebruiken", zei Soren Brostrom, directeur van het Deense gezondheidsinstituut op de persconferentie.

De 150.000 Denen die al een eerste dosis van het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen, zullen een tweede dosis van een andere fabrikant krijgen. 

De persconferentie werd abrupt onderbroken toen Tanja Erichsen, hoofd van het Deens Geneesmiddelenagentschap, plots flauwviel. Ze zou intussen wel weer aan de beterhand zijn.

Hoe zat het weer?

Midden maart besliste Denemarken als eerste land om tijdelijk te stoppen met het vaccin van AstraZeneca nadat een 60-jarige Deense vrouw was overleden aan een trombose kort na haar inenting. Ook uit Oostenrijk kwamen toen al meldingen binnen van bloedklonters.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bevestigde vorige week dat er inderdaad een link bestaat tussen de zeldzame combinatie van een trombose met een laag aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca.

Maar het EMA blijft ook achter het vaccin staan en benadrukte al meermaals dat het risico op bijwerkingen niet opweegt tegen de voordelen van het vaccin. Daarom adviseert het EMA om het vaccin van AstraZeneca toch te blijven gebruiken, zonder leeftijdsgrens.

De meeste Europese landen vaccineren intussen opnieuw met AstraZeneca, maar blijven uit voorzorg toch een leeftijdsgrens hanteren. Ons land vaccineert momenteel enkel 55-plussers met AstraZeneca. 

Meest gelezen