Bernie Madoff, financier en man achter "grootste zwendel ooit in de VS", is overleden in de gevangenis

In de Verenigde Staten is Bernard (Bernie) Madoff overleden. Hij zat een celstraf uit van 150 jaar wegens wat het grootste oplichtingsschandaal ooit in de VS is genoemd. Madoff was een belangrijk financier en zou zijn klanten voor meer dan 17 miljard dollar hebben opgelicht.

Madoff was 82 en is overleden in een ziekenhuis van het federale gevangeniswezen in de staat North Carolina. Hij was al een tijd ongeneeslijk ziek en zijn advocaten hadden om een vervroegde vrijlating gevraagd, zonder succes weliswaar. 

Bernie Madoff was een belangrijk financier en belegde vermogens van privépersonen, pensioenfondsen en andere financiële instellingen. Onder meer filmregisseur Steven Spielberg belegde een deel van zijn kapitaal bij Madoff, die jarenlang een reputatie genoot als een financiële goeroe die steevast zijn collega's en de financiële markten overtroefde. Madoff was ook een tijdje voorzitter van de bekende beurs Nasdaq.

In werkelijkheid ging het om een zogenoemd piramidespel of ponzifraude, een systeem waarbij aan beleggers een hoog rendement wordt uitgekeerd, dat enkel steunt op bijdragen van nieuwe klanten, dus niet op reële winsten. Madoff en zijn vrouw leidden ook een luxeleven met het geld van klanten, maar een dergelijk systeem stort in elkaar als er minder nieuwe klanten instappen. 

Precies dat gebeurde in 2008 toen de geldbronnen opdroogden en het beleggingssysteem in elkaar stortte. De meer recente klanten verloren zo hun geld. Madoff werd gearresteerd en werd daarna tot 150 jaar opsluiting veroordeeld. De woede van de slachtoffers was zo groot dat hij in de rechtszaal een kogelvrij vest moest dragen. 

Het bedrijf van Madoff had 65 miljard dollar in beheer. Daarvan zou meer dan 17 miljard verdwenen zijn. Intussen is het gerecht erin geslaagd om 13 miljard dollar te recupereren. 

Meest gelezen