Camera op begraafplaats Merchtem moet diefstallenplaag tegengaan

Op de begraafplaats van Merchtem wordt de laatste tijd veel gestolen, van vazen tot beelden die op de graven staan. De gemeente besliste daarom een bewakingscamera te plaatsen. 

De gemeente Merchtem wil de diefstallenplaag op de begraafplaats aanpakken. De jongste tijd wordt daar opnieuw veel gestolen, dat gaat van ornamenten tot beelden en bloemen die op het graf staan. “Het is een fenomeen dat al langer aan de gang is”, zegt waarnemend burgmeester Lien Casier (CD&V). “Maar de laatste tijd was er een duidelijke toename merkbaar. Daarom hebben we beslist om cameratoezicht te voorzien aan de inkom.”

De camera is opgehangen aan de zijingang van de begraafplaats, waar ook de parking is. De hoofdingang wordt afgesloten zodat er nog maar één in- en uitgang is. Komen er klachten van diefstal, dan zullen de camerabeelden bekeken worden, zegt Lien Casier: “Schade die eventueel aangebracht wordt aan graven, gaan we via de camera helaas niet kunnen zien. Maar als het duidelijk is dat er iemand met lege handen is binnen gekomen en met volle handen weer is buiten gegaan, dan kunnen we daarmee wel verder gaan. We hopen zo de diefstallen een halt toe te roepen, want het is toch betreurenswaardig te moeten horen dat er dingen van het graf van een dierbare ontvreemd worden.”

Meest gelezen