Máté Molnár

Op zoek naar garnalen in Antwerpse dokken: "Hoe meer diertjes, hoe beter de waterkwaliteit"

Duikers hebben kooien in het water gelaten aan de Lillobrug in Antwerpen, om te zien of er onder meer garnalen en andere ongewervelde diertjes in het water van de dokken zitten. Hoe meer diertjes ze in de kooien vinden, hoe beter, want dat toont dat de waterkwaliteit van de dokken en dus ook van de Schelde goed is. "Er zijn in de dokken wat aanpassingen gedaan om meer biodiversiteit te creëren. We controleren nu wat dat heeft opgeleverd", zegt bioloog Jonas Schoelynck (Universiteit Antwerpen). 

Hoeveel garnalen, wormen en slakken zitten in het water van de Antwerpse dokken? Die vraag proberen biologen van Universiteit Antwerpen samen met Port of Antwerp te beantwoorden. Duikers hangen op verschillende plekken in de haven kooitjes om zogenaamde schraapstalen te nemen. “Vijf weken later halen we die kooitjes weer boven en gaan we de inhoud analyseren in ons labo", vertelt Schoelynck.

Hoe meer ze in de kooien vinden, hoe beter, want dat betekent een goede biodiversiteit. "De dieren zijn een barometer voor de waterkwaliteit. Hoe groter de diversiteit, hoe beter de waterkwaliteit in het dok", legt Schoelynck uit. "Die dokken zijn verbonden met de Schelde, dus dan is de waterkwaliteit daar ook beter."  

Beluister hier het gesprek met bioloog Jonas Schoelynck:

De haven heeft ook aanpassingen gedaan om meer diertjes aan te trekken. "De haven heeft enkele jaren geleden geïnvesteerd in een aantal experimentele proefvlakken om wat meer structuur aan te brengen. In plaats van gladde beton hebben ze bijvoorbeeld gegroefde beton gebruikt, zodat er meer reliëf is. Zo hebben ze aan de Lillobrug ook grote touwen gehangen", vertelt Schoelynck. "We gaan nu zien of dat iets opgeleverd heeft."

Meest gelezen