Nicolas Maeterlinck

Huis Guiette, enige gebouw van architect Le Corbusier in België, wordt opnieuw gerestaureerd

Huis Guiette in Antwerpen krijgt een nieuwe opknapbeurt met Vlaamse overheidssteun. De privéwoning is een ontwerp van de wereldberoemde architect Le Corbusier en is sinds enkele jaren erkend als Unesco-werelderfgoed.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft een erfgoedpremie van net geen 95.000 euro toegekend voor de eerste fase van de restauratie van het Huis Guiette in Antwerpen. Dat gebouw in Antwerpen, ook bekend onder de naam "Les peupliers" omdat het aan de Populierenlaan ligt, is sinds 2016 beschermd als Unesco-werelderfgoed.

In een eerste fase worden het dak, het dakterras en het balkon aan de straatzijde vernieuwd of hersteld, net als een deel van het schrijnwerk en de gevels die bij het dakterras aansluiten. "De meeste elementen die in deze fase worden aangepakt zijn niet meer origineel", stelt minister Diependaele. "Deze restauratie is dus een uitstekende gelegenheid om Huis Guiette er weer wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft."

Later komen ook nog de rest van het schrijnwerk en de gevels aan de beurt en tot slot ook nog het interieur. Het restauratiedossier werd opgesteld door architect Luc Deleu en alle werken gebeuren volgens minister Diependaele in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs.

Lees verder onder de foto's:

Het strakke witte Huis Guiette dateert uit 1926-1927 en werd door Le Corbusier gebouwd als woning en atelier voor de Antwerpse kunstschilder René Guiette. Ook de binneninrichting is bedacht door Le Corbusier. Sinds 1978 is het een beschermd monument. Eind jaren 80 werd het gerestaureerd; nu is dat opnieuw nodig. Meer dan 30 jaar was Huis Guiette de thuis van Ann De Meulemeester, vroeger mode-ontwerpster en nu designer van ondermeer servies en verlichting. Nu woont haar zoon er.

In 2016 werd de privéwoning Huis Guiette met 16 andere realisaties van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier door de Unesco erkend als werelderfgoed. Het gebouw was in 1926-1927 zijn eerste opdracht in het buitenland. Het is ook het enige van Le Corbusier dat overblijft in ons land. De architect ontwierp bijvoorbeeld ook het beroemde (tijdelijke) Philips-paviljoen voor Expo 58, met puntige daken. 

Le Corbusier vernieuwde de internationale architectuur met bijzondere ontwerpen zoals het appartementsgebouw Cité Radieuse in Marseille (en ook elders in Frankrijk) of de kapel Notre-Dame-du-Haut in Ronchamp. Ook voor Chandigarh, India, ontwierp hij meerdere gebouwen.

Bekijk hier buiten- en binnenbeelden van Huis Guiette:

Huis Guiette was niet altijd witgeschilderd, maar bedekt met leien. Bekijk uit het VRT-archief: "Openbaar kunstbezit in Vlaanderen" in 1970, met straatcommentaar van buurtbewoners:

Videospeler inladen...

Meest gelezen