Represented by ZUMA Press, Inc.

VN: "Helft van vrouwen in ontwikkelingslanden mag niet zelf beslissen over haar lichaam"

Miljoenen vrouwen mogen geen beslissingen nemen over fundamentele zaken zoals wanneer en met wie ze seks hebben, of ze voorbehoedsmiddelen gebruiken en of ze  medische hulp vragen. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. In Sub-Saharisch Afrika ligt het aantal vrouwen met zeggenschap over het eigen lichaam zelfs nog veel lager.

Recht hebben over je eigen lichaam betekent eigen keuzes kunnen maken over je eigen lichaam en toekomst, zonder dat daar geweld bij komt kijken. Uit het rapport "My body is my own" van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) blijkt dat dit voor veel vrouwen en meisjes geen realiteit is. Inbreuken zoals verkrachting zijn vaak bij wet verboden, maar andere gebruiken zoals genitale verminking of "trouw-met-je-verkrachter"-wetten, waarbij slachtoffers moeten trouwen met hun verkrachters, zijn vaak ingebakken in tradities of zelfs wettelijk bepaald. 

In het rapport worden drie zaken bekeken: mogen vrouwen zelf beslissen over gezondheidszorg, contraceptie en seks. Praktijken zoals kind- en gedwongen huwelijken, eremoorden en verkrachtingen binnen het huwelijk werden in rekening gebracht, maar ook of er goede en begrijpbare seksuele opvoeding toegankelijk is, staat centraal.  

De gegevens werden verzameld in 57 landen, voornamelijk in Afrika. De VN benadrukt dat de cijfers alarmerend zijn. In Mali, Niger en Senegal kan slechts 1 op de 10 vrouwen zelf beslissen over haar lichaam. In Azië en Zuid-Amerika hebben vrouwen meer vrijheden over hun eigen lichaam dan in de andere onderzochte regio's volgens het rapport. 

Meer en beter onderwijs voor vrouwen en meisjes kan ervoor zorgen dat ze beter geïnformeerd en dus ook zelf kunnen beslissen over bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen en gezondheidszorg. Er wordt ook benadrukt dat de coronapandemie de ongelijkheid alleen maar vergroot heeft. In de toekomst wil de VN het rapport uitbreiden zodat meer landen worden opgenomen. 

Meest gelezen