Radio 2

Ieper en Kortrijk plaatsen extra vuilnisbakken in het centrum: "Te snel vol door verpakkingen take-away"

In het centrum van Ieper en Kortrijk komen er op de drukke plekken tijdelijk extra vuilnisbakken omdat deze regelmatig overvol zijn. Waarschijnlijk raken de bakken sneller vol omdat mensen hun eten en drank enkel nog kunnen afhalen. De extra vuilnisbakken moeten mensen motiveren om de stad proper te houden. 

De hoeveelheid afval in steden is in de laatste maanden toegenomen. Dat ontging ook Valentijn Despeghel, schepen van Milieu en Afval (Vooruit) in Ieper niet. "Sinds de derde lockdown stellen we vast dat de hoeveelheden take-away toenemen. Mensen bezoeken onze stad nog altijd en willen hier ook iets eten. Dan zien we natuurlijk dat onze vuilnisbakken op en rond de markt onvoldoende waren. Mensen leggen dan vaak het afval naast de bakken, waardoor het alle kanten opgaat wanneer het waait", vertelt schepen Despeghel. De vuilnisbakken zullen regelmatig geleegd worden.

Meer controle

Ieper zal ook extra controles uitvoeren op sluikstorten, zegt  Despeghel: "Wij werken als stad zelf verschillende acties uit, maar de burger moet ook meestappen in dit verhaal en meehelpen aan een nettere stad. Daarom hebben we ook 4 extra stadsmedewerkers aangesteld als 'GAS-vaststellers'. Zij mogen GAS-boetes uitdelen aan mensen die hun huishoudelijk afval achterlaten in openbare vuilnisbakken of sluikstorten. De grootte van de GAS-boetes hangt af van het type en het volume afval". Zo hoopt stad Ieper ook kordater te kunnen optreden. 

Meest gelezen