Jakub Porzycki/NurPhoto

België gebruikt vaccins van Johnson & Johnson voorlopig niet, nadat producent daar zelf om heeft gevraagd

Ons land gaat de 36.000 geleverde coronavaccins van Johnson & Johnson voorlopig niet gebruiken. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid zojuist beslist. De Amerikaanse producent had zélf opgeroepen om geleverde dosissen voorlopig nog niet toe te dienen, en om te wachten op een advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Dat wordt ten vroegste volgende week verwacht. In de Verenigde Staten is de vaccinatie met Johnson & Johnson gepauzeerd na zes meldingen van ongewone bloedklonters.

Johnson & Johnson liet gisteren al weten dat het voorlopig geen nieuwe dosissen van zijn coronavaccin meer gaat leveren aan Europa. Het bedrijf sprak van een "proactieve" beslissing nadat de Verenigde Staten eerder op de dag ook al hadden beslist om voorlopig geen vaccins van Johnson & Johnson meer toe te dienen. 

Daar zijn, net als bij het vaccin van AstraZeneca, enkele gevallen vastgesteld van bloedklonters in de hersenen in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes. Het zou om 6 jongere vrouwen gaan, van de in totaal bijna 7 miljoen Amerikanen die zijn gevaccineerd met het vaccin van Johnson & Johnson.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vandaag liet het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) weten dat Johnson & Johnson alle Europese landen ook vraagt om uit voorzorg voorlopig nog geen dosissen toe te dienen. Het bedrijf wil eerst het onderzoek van het EMA afwachten. Ten vroegste volgende week wordt een nieuw advies van het EMA verwacht. 

Voorlopig blijft het EMA wel van mening dat de voordelen van het vaccin veel groter zijn dan het risico op ernstige bijwerkingen.

In ons land zijn begin deze week nog 36.000 vaccins van Johnson & Johnson aangekomen. Die zouden normaal vanaf eind deze week of begin volgende week toegediend worden, maar blijven dus voorlopig nog even in de koelkast. Ook Nederland, Zweden en Denemarken lieten al weten dat ze voorlopig geen vaccins van Johnson & Johnson zullen toedienen. 

Dat schaadt onze vaccinatiecampagne absoluut niet

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

"Dat schaadt onze vaccinatiecampagne absoluut niet want Johnson & Johnson was maar een heel klein onderdeel van de campagne van de komende weken", zegt minister van  Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij zegt uit te kijken naar een verdere beoordeling door het EMA.

Vandenbroucke hoopt overigens ook over het vaccin van AstraZeneca meer duidelijkheid van Europa te krijgen. "De Europese Commissie en het EMA hebben ons beloofd dat ze vrij snel met een precieze fijnmazige beoordeling zullen komen van  de voordelen en de risico's van de verschillende vaccins", zegt hij. Binnenkort krijgen we dus meer duidelijkheid over welke vaccin we best aan wie toedienen.

Meest gelezen