Jonge landbouwers protesteren met tractoren voor meer zekerheid: "We denken aan stoppen"

Zo'n 70 landbouwers zijn vanmorgen in Mol vertrokken en rijden in kolonne met hun traktor door de provinicie. Ze willen duidelijkheid over de plannen om stikstof te verminderen. Bovendien is het moeilijker geworden om aan vergunningen en landbouwgronden te geraken. Veel landbouwers vragen zich af of het allemaal nog rendabel genoeg is om verder te gaan.
 

De protestkaravaan is een actie van de Groene Kring, een organisatie voor jonge land- en tuinbouwers. Landbouwbedrijven zijn mee verantwoordelijk voor het verspreiden van stikstof en dat moet in Vlaanderen naar beneden. Alleen op welke manier én of hun bedrijf nog rendabel blijft, is voor veel landbouwers een grote vraag. "Wij hebben nu 70 koeien maar over tien jaar zouden we de uitstoot van ammoniak met dertig procent minder verminderen. Het is ons momenteel een raadsel hoe we dat moeten doen en toch rendabel blijven", zegt Jef De Schutter, provinciale voorzitter van de Groene Kring en eigenaar van een melkveebedrijf in Zandhoven.
 

Korte keten is trendy maar we hebben het gevoel dat we niet welkom zijn op het platteland
Jef De Schutter, landbouwer

"Andere bedrijven willen uitbreiden om leefbaar te blijven. We krijgen voor onze producten nog altijd dezelfde prijs als ruim 10 jaar geleden. Er zijn wel veel investeringen gebeurd, ook voor het milieu. Er is maar één oplossing en dat is meer produceren of mensen dat nu graag horen of niet. Wij maken deel uit van de korte keten, want we verwerken ook melk tot ijs dat we hier op de boerderij verkopen. Die korte keten mag dan wel trendy zijn momenteel, we hebben het gevoel dat we niet welkom zijn op de het Vlaamse platteland."  

Meer respect voor de boeren

Dorien Blockx werkt in een melkveebedrijf in Arendonk: "Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat jonge boeren allemaal voor hen doen. Ze staan dag en nacht paraat in hun bedrijf en zorgen ervoor dat er bij iedereen eten op tafel komt. Ze zorgen ook voor het mooie landschap waar we nu in coronatijden veel in wandelen. Er mag wel iets meer respect zijn voor ons."

De karavaan trekt vandaag onder meer langs Retie, Hoogstraten en Wuustwezel. Eindhalte is Heist-op-den-Berg.
 

Meest gelezen