Jongeman met verstandelijke beperking aangevallen door groep jongeren in Lommel: "Hij heeft barst in zijn oogkas en bovenkaak" 

Een man van 29 met een verstandelijke beperking is dinsdag­middag aangevallen en in het ziekenhuis geslagen in het Barrierspark in Lommel. Een groepje van vijf minderjarige jongeren werd meegenomen voor verhoor naar het commissariaat. Eén van hen wordt vandaag opnieuw verhoord. 

Kevin was met zijn gocart naar het park gegaan om zwerfvuil op te rapen, zoals hij dat al enkele maanden doet. Hij trekt er soms tot vier dagen per week op uit om zijn rol van "Mooimaker" met veel enthousiasme te vervullen. "Hij heeft aan zijn gocart een karretje waar hij die zakken met verzameld zwerfvuil op kan zetten", zegt zijn moeder Paula aan Radio 2 Limburg.

"Een groepje tieners moet hem hebben uitgedaagd door in de laadbak van zijn gocart te gaan zitten en staan. Toen hij daar een opmerking over maakte, zijn ze hem beginnen te slaan. Hij heeft een vuistslag op zijn oog gekregen en is op zijn hoofd gevallen. Hij heeft eventjes het bewustzijn verloren. Vervolgens is hij nog verschillende keren in zijn ribbenkast gestampt."

Hij heeft nu schrik en hij wil dat ik bij hem blijf

Paula, moeder van Kevin

Kevin werd door drie kinderen thuisgebracht. Van daaruit gingen hij en zijn moeder richting ziekenhuis: "Het gaat niet goed met hem, hij heeft een barst in zijn oogkas, een barst in zijn bovenkaak, een hersenschudding en zijn rechteroog is volledig dicht", gaat Paula verder.

Kevin beseft goed wat er gebeurd is: "Mentaal is hij wel vier à vijf jaar oud, maar hij heeft nu toch schrik en hij wil dat ik bij hem blijf. Ik ga kijken wat de specialist zegt, want als het volgende week nog zo erg is, dan ga ik ook niet terug naar school kunnen. Ik geef ook les aan kinderen met een beperking en dat gaat nu echt niet."

(Lees verder onder de foto:)

Vloeibaar voedsel

Kevin zal nu zeker zes tot acht weken moeten herstellen van zijn verwondingen. "Hij krijgt nu enkele weken vloeibaar voedsel, want als hij zou knabbelen, kunnen zijn tanden uitvallen, en nu is er nog een kans dat ze weer vastgroeien."

De politie van Lommel onderzoekt de feiten. Vijf minderjarigen werden meegenomen naar het commissariaat voor verhoor. Vier van hen mochten daarna weer naar huis, de vijfde wordt vandaag verder verhoord. 

Reactie minister van Justitie

Intussen reageerde Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) op het bericht: “We hebben vorig jaar extra plaatsen gecreëerd in de jeugd­instellingen, juist om zulke types duidelijk te maken dat ze na zulke daden niet wegkomen met een werkstraf. Het is aan de jeugdrechter om die ook te gebruiken."

Meest gelezen