Kabelbaan voor fietsers en voetgangers over Schelde in Antwerpen: "Sneller en goedkoper dan fietsbrug"

Mobiliteitsdeskundige Dirk Lauwers stelt voor om een kabelbaan over de Schelde te bouwen in plaats van een fietsbrug. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Antwerpen hoopt met een fietsbrug het fiets- en wandelverkeer tussen Linker- en Rechteroever vlotter te laten verlopen, maar er is dus ook een alternatief. "Een kabelbaan is goedkoper en praktischer", zegt mobiliteitsdeskundige Dirk Lauwers.

Het is de laatste jaren niet gemakkelijk om als fietser of voetganger de Schelde over te steken. De liften van de voetgangerstunnel of fietstunnel zijn vaak stuk en de roltrappen zijn ook niet altijd betrouwbaar. Bovendien zou een fietsbrug meer mensen moeten aanzetten om de fiets te gebruiken om bijvoorbeeld naar het werk te gaan.

Om die problemen op te lossen wil Antwerpen een fietsbrug bouwen. "De kostprijs van een kabelbaan ligt een pak lager. Met het geld van de fietsbrug kan je maar liefst 3 kabelbanen bouwen", vertelt Dirk Lauwers.

Kabelbaan werkt altijd

De kabelbaan zou ook nog andere voordelen hebben. "De fietsbrug is minder betrouwbaar omdat die soms open moet voor de schepen. Dat betekent dat fietsers niet zeker weten of ze wel op tijd gaan komen. Een kabelbaan werkt daarentegen altijd", klinkt het. 

Een kabelbaan kan even goed een icoon van de stad worden

Dirk Lauwers, mobiliteitsexpert Universiteit Antwerpen

De fietsbrug zou er niet enkel om praktische redenen komen, maar ook voor de iconische waarde. "Een kabelbaan is even goed een attractie of een icoon. Als je op de kaaien staat, is dat een aangenaam stadsbeeld", vertelt Lauwers. 

Er zijn al een aantal kabelbanen gebouwd. "Toulouse en Brest hebben een kabelbaan. In Lyon zijn ze zelfs over drie kabelbanen aan het denken", zegt Lauwers. "Sommige steden zoals Brussel en Amsterdam steken dan weer hun plannen terug in de kast. Maar hoe meer er bewezen wordt dat het werkt, hoe meer steden gaan volgen."

Beluister hier het gesprek met Dirk Lauwers: 

Meest gelezen