Terrassen open op 8 mei en avondklok wordt afgeschaft: dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft een kalender voor versoepelingen van de coronamaatregelen samengesteld. Naarmate de vaccinatiecampagne vordert en de bezetting van de bedden op intensieve zorg daalt, moet er de komende maanden stilaan meer mogelijk worden. Dat begint maandag met de opheffing van het reisverbod, gevolgd door de heropening van de kappers op 26 april. Op 8 mei gaan - als de cijfers het toelaten - de terrassen open en gaat de avondklok op de schop. Een overzicht van de geplande versoepelingen in drie fases.

Het Overlegcomité van vandaag is een zware bevalling geworden.  Waar het aanvankelijk de bedoeling was om tegen de middagjournaals te landen, heeft het overleg tussen de verschillende regeringen nog tot een stuk in de namiddag geduurd door sterk tegengestelde standpunten aan de onderhandelingstafel.

Aan de ene kant snakken de bevolking en vele sectoren naar versoepelingen. Aan de andere kant staan experten op de rem omdat in de ziekenhuizen de afdelingen voor intensieve zorg vol liggen met zwaarzieke coronapatiënten.  

Binnen het Overlegcomité waren vooral minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open VLD) beducht voor al te snelle versoepelingen.

Kalender

Maar nu het einde van de paaspauze nadert, hebben de politieke leiders toch collectief een ei kunnen leggen, in de vorm van de volgende - voorwaardelijke! - kalender voor de komende maanden. 

Bekijk hier de presentatie die premier De Croo gaf na afloop van het Overlegcomité. Eronder vind je een overzicht van de kalender:

Videospeler inladen...

19 april

 • Op maandag 19 april gaan de scholen weer open met de maatregelen die voor de paaspauze werden genomen: voltijds contactonderwijs in de basisscholen en de eerste graad van het secundair, deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.

 • Ook komende maandag wordt het reisverbod naar EU-landen opgeheven. Wie na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkomt, moet wel een week in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en 7 na terugkomst. Dit geldt ook voor wie al gevaccineerd zou zijn. De politie zal dit ook controleren.

  Lees ook:  Vanaf maandag 19 april mag je weer op (niet-essentiële) reis, maar dan moet je je wel aan deze regels houden

  Premier De Croo benadrukt dat er nog altijd een negatief reisadvies geldt van en naar rode zones. "Dit is niet het moment om te gaan reizen", zei hij na het Overlegcomité.

23 april

Op 23 april komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren. 

26 april

 • Vanaf 26 april mogen we buiten weer afspreken met 10 mensen, in plaats van 4 nu.

 • Vanaf 26 april mogen ook de niet-medische contactberoepen zoals de kappers ook weer openen en hoeven we geen afspraak meer te maken om naar niet-essentiële winkels te gaan.

 • Op dit moment komt er ook ruimte voor piloot- en proefprojecten in verschillende sectoren, zoals cultuur, evenementen en sport. "Die moeten ons helpen de heropeningen goed te kunnen voorbereiden", zei premier De Croo hierover.

8 mei

Op voorwaarde dat de situatie op de diensten voor intensieve zorg in de ziekenhuizen verbeterd is, kunnen op 8 mei een groot aantal dingen weer plaatsvinden. Tegen dan wordt verwacht dat een groot deel van de 65-plussers gevaccineerd zal zijn. 

Op dat moment wordt overgeschakeld naar het "buitenplan", waarbij allerlei activiteiten in de open lucht weer toegelaten worden: 

 • Vanaf 8 mei, daags voor Moederdag, mogen dan de terrassen van cafés en restaurants weer opengaan.

 • Tegelijk wordt dan de avondklok vervangen door een samenscholings­verbod, waarbij je tussen middernacht en 5 uur maar met drie personen meer buiten mag samenkomen, tenzij je huishouden groter is.  

 • We zouden ook weer twee mensen binnenshuis mogen ontvangen. De bezoekers moeten wel leden van eenzelfde gezin zijn.

 • Buitensporten zonder publiek zouden ook weer worden toegelaten.

 • Georganiseerde jongerenactiviteiten in de buitenlucht staan dan ook in de planning, met maximaal 25 deelnemers. Bij georganiseerde binnen­activiteiten mogen dan maximaal 10 kinderen tot en met 12 jaar aanwezig zijn.  

 • Voor deze datum wordt ook vooropgesteld dat culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht met maximaal 50 personen weer toegelaten worden. 

 • Ook worden dan professionele rommelmarkten weer toegelaten en mogen pretparken weer opengaan.

Begin juni

Als de situatie op intensieve zorg tegen begin juni weer helemaal normaal is (minder dan 500 bezette bedden), komt er weer ruimte voor evenementen en kunnen de regels voor de zomerkampen worden opgesteld. 

Ook binnen zouden er dan weer mogelijkheden ontstaan: meer sociale contacten, de opening van de binnenruimtes van de horeca, binnensporten en terugkeermomenten in allerlei sectoren. 

Het volledige schema dat getoond werd tijdens de persconferentie na het Overlegcomité kan u hieronder bekijken:

Meest gelezen