Weer op reis? Kempenaars Ruud en Jan doen hun hotel in Frankrijk voorlopig nog niet open

De Kempenaars Ruud Brosens en Jan Melis, die vorig jaar net voor de coronacrisis een Frans hotel overnamen, houden dat voorlopig dicht. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het verbod op niet-essentiële reizen vandaag wel opgeheven door het Overlegcomité. "Hier in Frankrijk moet je al vanaf 19 uur 's avonds binnen zijn en in hotels mag je alleen op de kamer eten", vertelt Ruud in "Start Je Dag". "Het is hier prachtig weer, je moet buiten kunnen zijn, maar voor elke verplaatsing moet je een attest opmaken."

  • "Zeven dagen voor de eerste lockdown hebben we de handtekeningen gezet", vertelt Ruud, die afkomstig is uit Hoogstraten. Samen met zijn man Jan, uit Arendonk, kocht hij hotel Le Cro-Magnon in de Dordogne in Frankrijk. "Dan was het wachten en gebruikten we die tijd om alles op te poetsen. We zijn dan wel even open geweest in juli, augustus en september. Dat was keihard werken tot alles weer dicht ging. Dat is het dus nog altijd."

In Frankrijk zijn er momenteel ook nog strenge coronamaatregelen: "Als we een verplaatsing willen maken, naar de winkel bijvoorbeeld, moeten we een attest aanmaken met onze gsm. Maar het ergste is de avondklok. Want het is hier heel mooi weer en we moeten om 19 uur 's avonds binnen zijn."

Als mensen 16 uur op hun kamer moeten zitten en daar moeten eten en drinken, gaat dat meer schade veroorzaken dan dat het iets opbrengt.

Daarom heeft reizen naar Frankrijk nog niet zoveel zin, volgens Ruud: "Er zullen sowieso nog twee weken geen versoepelingen zijn in Frankrijk. Wij kunnen niet zomaar ons hotel opendoen en dan iedereen maar om 19 uur op de kamer zetten. Dat is niet te doen voor ons. Om te beginnen moet je hier gewoon van de buitenomgeving kunnen genieten. Ten tweede hebben we heel wat renovaties gedaan. Als mensen dan 16 uur op hun kamer moeten zitten en daar moeten eten en drinken, dan gaat dat meer schade veroorzaken, dan dat het iets opbrengt."

Eerste fase

Ze zullen dus pas weer opendoen, als er ook in Frankrijk maatregelen worden opgeheven: "Hotels zitten wel in de eerste fase. Dat wil zeggen dat we dan aan onze gasten ontbijt en avondeten mogen geven in ons restaurant." Maar wanneer dat zal zijn, is nog koffiedik kijken. "Tja", zucht Ruud laconiek, "dat is het grote vraagteken. De cijfers zijn niet super dus ik weet het niet."

Spijt heeft hij alvast niet: "Het was misschien een rare periode om een hotel over te nemen, maar ik zat daarvoor in de financiële luchtvaartsector en die heeft ook zware klappen gekregen."

Meest gelezen