Kiwibeskwekers uit Sint-Gillis-Waas beschermen vruchten tegen vorst met “iglo” rond de knoppen

De nachten blijven koud en de fruitboeren maken zich zorgen. Ook de eigenaars van de kiwibeskwekerij in Sint-Gillis-Waas. Maar daar gebruiken ze een speciale manier om hun vruchten te beschermen. Door de planten voortdurend te benevelen vormen er zich iglo’s rond de knoppen, zodat die niet kunnen bevriezen.

Een kiwibes is een kleine variant van de kiwi. De bes is glad en heeft een zoete smaak. De mini-kiwi wordt ook wel Siberische kruisbes genoemd en komt oorspronkelijk uit het noorden van Japan. Bij kwekerij Jeroen Pompoen in Sint-Gillis-Waas hebben ze 1.000 boompjes staan. “Zodra het begint te vriezen, zetten wij onze speciale beregeningsinstallatie in”, vertelt Ilse Heyrman van de kwekerij. “Wij starten bij een temperatuur van 0 graden, en wij blijven de planten voortdurend benevelen. Zo vormt er zich een soort iglo van ijs rond de knoppen, waardoor ze niet kunnen bevriezen. In de iglo blijft de temperatuur positief.  Dankzij die iglo zijn ze dus mooi beschermd. Al onze planten zijn momenteel mooi ingepakt in een iglo van ijs. "

(lees verder onder de foto)

Elke nacht controleren

“Elke nacht gaan we ook controleren of de sproeimachines niet vastvriezen", gaat Ilse verder. "Dat zou rampzalig zijn. Door regelmatig te gaan kijken kunnen we tijdig ingrijpen als er iets fout loopt.  Het zijn zware nachten, maar we doen er alles aan om onze oogst tot een goed einde te brengen. En het is ook heel mooi om te zien.”

Meest gelezen