BELGA/BOGAERTS

LIVEBLOG - Minister-president Jan Jambon (N-VA) aan burgemeesters over opening terrassen: "Speel geen spelletjes"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de burgemeesters op geen spelletjes te spelen naar aanleiding van de opening van de terrassen. Dat mag vanaf 8 mei, zo heeft het Overlegcomité beslist. Een samenscholingsverbod zal vanaf dan de avondklok vervangen. Deze versoepelingen zijn wel voorwaardelijk: de situatie op intensieve zorg moet beter en minstens 7 op de 10 mensen ouder dan 65 moeten zijn gevaccineerd. Volg alle updates in onze liveblog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Jambon roept burgemeesters op geen "spelletjes" te spelen over de terrassen

Ook na het Overlegcomité houdt burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke vol dat de terrassen in zijn kustgemeente open moeten. "De terrassen in Middelkerke mogen opengaan op 1 mei. Ik ben het beu om als een ezel achter een wortel aan te lopen. Het licht aan de einde van de tunnel blijkt telkens een aankomende trein te zijn. De terrassen zullen zorgen voor meer veiligheid en spreiding. Het is een zaak van volksgezondheid", aldus Dedecker.

Laten we nu geen spelletjes spelen en ons niet profileren

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het niet eens met Dedecker. "Het gevoel dat hij het beu is, kan ik delen, en voor mij had het ook 1 mei mogen zijn", aldus Jambon in "Terzake". "Maar laten we nu, wij mensen die de verantwoordelijkheid moeten nemen, geen spelletjes spelen en ons niet profileren."

"1 of 8 mei, dat is nu ook geen wereld van verschil", zegt Jambon nog. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toont iets minder begrip. "Dat is een zeer gemakkelijke houding waar je je vandaag sympathiek mee kan maken als burgemeester. Maar als morgen iedereen zijn goesting doet, dan is het hier de Far West", zei hij in "Terzake". "Ik vind dat burgemeesters de wetten moeten respecteren."

Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité zat sinds vanmorgen bijeen en heeft enkele versoepelingen aangekondigd op de persconferentie. Die versoepelingen zijn niet onvoorwaardelijk en kunnen steeds worden bijgesteld als de cijfers te snel de hoogte ingaan. Zo zal er worden gekeken naar de bezetting op intensieve zorg en de vaccinatiecijfers.

Vanaf 19 april:

 • De scholen gaan opnieuw open. Afstandsonderwijs voor de helft van de tijd voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Hoger onderwijs één dag per week fysiek onderwijs en fysieke examens
 • Het reisverbod verdwijnt. Wie uit een rode zone terugkeert, moet opnieuw getest worden en minstens 7 dagen in quarantaine gaan (test op dag 1 en dag 7). Geen uitzonderingen voor gevaccineerden

Vanaf 26 april:

 • Opnieuw met 10 buiten afspreken, in plaats van met 4 nu
 • Heropening niet-medische contactberoepen zoals kappers
 • Een afspraak maken om naar niet-essentiële winkels te gaan, is niet langer nodig
 • Start van proefprojecten in verschillende sectoren: sport, cultuur en evenementen

Vanaf 8 mei:

 • Terrassen mogen opnieuw open van cafés en restaurants
 • Avondklok wordt in heel het land vervangen door een samenscholingsverbod van middernacht tot 5 uur ‘s morgens met maximaal drie personen, ook de strengere avondklok in de hoofdstad verdwijnt dan
 • Je mag maximaal tegelijk twee nauwe contacten thuis ontvangen van hetzelfde gezin
 • Culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht kunnen met maximaal 50 personen
 • Pretparken kunnen open
 • Georganiseerde buitenactiviteiten voor jongeren met maximaal 25 personen buiten (tot en met18 jaar) en maximaal 10 personen binnen (tot en met 12 jaar)

Deze datum is afhankelijk van twee parameters: Als zeven op de tien 65-plussers tegen dan gevaccineerd is en de situatie op intensieve zorg duurzaam is verbeterd.

8 mei is mogelijk symbolisch gekozen, want dat is ook V-dag. Daarop wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa op 8 mei 1945 herdacht.

Begin juni

 • Meer cultuur en evenementen mogelijk buiten
 • Jaarmarkten en kermissen kunnen
 • Regels duidelijk voor zomerkampen
 • Meer sociale contacten mogelijk
 • Cafés en restaurants openen binnen
 • Eerste evenementen, cultuur en erediensten mogelijk binnen
 • Sport en fitness binnen mogelijk

Deze datum is afhankelijk van twee parameters: Bijna alle 65-plussers tegen dan gevaccineerd  en de situatie op intensieve zorg duurzaam is genormaliseerd.

Het volgende Overlegcomité is gepland op 23 april en zal in het teken staan van heropstart cultuur en sport.

Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen

Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen onder gedetineerden en/of het personeel. Dat meldt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. Het gaat om de gevangenissen van Leuven, Antwerpen, Gent en Dendermonde.

In Leuven-Centraal zijn negen besmettingen bij de gedetineerden vastgesteld. Zes van hen zijn vorige week overgeplaatst naar de COVID-afdeling in Brugge, de overige drie verblijven in isolatie in de Leuvense gevangenis. Daarnaast heeft in Leuven ook nog een  personeelslid positief getest. 

De gevangenis van Dendermonde heeft iedereen getest. Er zijn ondertussen 60 gevallen bevestigd bij de gedetineerden, en 23 bij de personeelsleden. De hele gevangenis is in lockdown geplaatst.

De meest recente cijfers van Antwerpen zijn van gisteren. Die gevangenis telt elf besmette gedetineerden en twee besmette personeelsleden. Er is een halve vleugel in quarantaine geplaatst. 

In Gent ten slotte zijn geen gedetineerden besmet geraakt, maar wel elf personeelsleden. Het regime verloopt er zo veel als mogelijk normaal.

Brusselse KVS wil op 26 april voor meer dan 50 mensen spelen

In de cultuursector zijn vanaf 26 april proefprojecten binnen mogelijk, maar het is nog niet duidelijk met hoeveel toeschouwers dat zal kunnen. Net op die 26 april had het Brusselse theater KVS gepland om een voorstelling te spelen voor 50 toeschouwers.

De KVS hoopt nu dat ze voor meer mensen zullen kunnen spelen, zegt artistiek leider Michael De Cock: “Als we dan toch testen, heeft het geen zin dat voor 50 mensen te spelen. Dan moet je echt gaan testen hoe goed de luchtkwaliteit is in die zalen en of je niet kan opschalen.”

De evenementensector dan. Die is bij monde van de Event Confederation al tevreden dat er terug over events wordt gesproken en dat een eerste voorzichtige stap genomen wordt. Maar om de sector te kunnen heropstarten is er volgens de Event Confederation “meer en concreter zicht nodig op de langere termijn.”

Vandaar een oproep aan de politiek en de virologen om op het Overlegcomité van 23 april duidelijkheid te geven over de periode na 1 juni 2021. Tien dagen later begint het EK voetbal. In normale omstandigheden staan de Vlaamse pleinen dan vol met grote schermen en tapkranen. De sector vraagt hoe dan ook extra steun, net zoals de horeca die krijgt ook als de terrassen opengaan. 

Premier De Croo: "Planning durven maken en durven vooruitkijken”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in “Het Journaal” uitgelegd waarom het Overlegcomité besloten heeft om te versoepelen terwijl in de ziekenhuizen de diensten voor intensieve zorg nog altijd vol liggen. 

De premier zegt dat we een planning moeten durven maken en durven vooruitkijken. De politieke leiders van het Overlegcomité rekenen erop dat de vaccinatiecampagne de komende weken de bevolking sterk zal beschermen tegen het coronavirus. 

Als er drie à vier weken een miljoen mensen extra gevaccineerd zijn, moet dat ruimte creëren voor voorzichtige versoepelingen qua activiteiten in de open lucht. Eén daarvan is de opening van de terrassen op 8 mei. Premier De Croo zegt dat de politiek meteen gesprekken zal opstarten met de sector om alles veilig te laten verlopen en om de sector financieel te blijven steunen.

Bekijk hier het volledige gesprek met de premier in “Het Journaal”

Videospeler inladen...

Infectiologe Erika Vlieghe: "Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht"

Ook infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de adviesgroep GEES, blijft er bezorgd over de epidemiologische toestand waarin we ons bevinden. "Aan de ene kant heb je de epidemiologische situatie met nog heel veel infecties, toenemende positiviteitsratio's, ziekenhuizen die tot de nok toe gevuld zijn. Aan de andere kant begrijpen we ook wel de emotie van de mensen om toch wat meer vrijheid te krijgen", zegt Vlieghe.

Ze toont zich wel erg ongerust over de versoepeling in de binnenruimte, namelijk dat je vanaf 8 mei twee mensen thuis zal kunnen ontvangen (weliswaar uit hetzelfde huishouden). "Dat is een toename van het aantal contacten en we weten niet hoe dat zal worden geïnterpreteerd."

We nemen zeker een risico

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen)

Ook de opheffing van het reisverbod is een punt van bezorgdheid. "Er zal een heel strakke controle nodig zijn om het allemaal onder controle te houden", denkt Vlieghe luidop.

Conclusie?  "We nemen zeker een risico", zegt ze. "Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht."

VBO tevreden met perspectief voor ondernemingen en telewerkers

De werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt tevreden te zijn met de versoepelingen en de tijdslijn die het Overlegcomité woensdag heeft aangekondigd. "De nieuwe voorgestelde tijdslijn biedt perspectief voor de getroffen sectoren en de telewerkers, weliswaar iets later dan gehoopt", zegt CEO Pieter Timmermans.

"Het is nu vooral een kwestie van volop te blijven inzetten op de vaccinatie en het respect voor de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen, zodat die tijdslijn niet in het gedrang komt", aldus CEO Timmermans. De paaspauze kwam volgens de werkgeversorganisatie immers hard aan bij reeds getroffen ondernemingen. Het VBO kijkt ook uit naar veilige terugkeermomenten voor telewerkers in juni. Na maanden van verplicht telewerk zegt het VBO een toenemende telewerkmoeheid te zien.

Federatie caféhouders: "Dit creëert verdeeldheid in de sector"

Door enkel bediening op terrassen toe te laten vanaf 8 mei, creëert de overheid verdeeldheid in de horeca. Dat zegt Erik Beunckens van FedCaf, een federatie van caféhouders. Juridisch begeeft de regering zich "op heel glad ijs", luidt het.

"Liefst hadden we op 1 mei alles open gehad. Nu komt er discriminatie en onduidelijkheid. Dan waren we liever nog een maand langer dicht gebleven, op voorwaarde dat daar een degelijke vergoeding tegenover zou staan, om daarna te starten zoals het hoort", zegt Beunckens.

"Onze beleidsmakers moeten toch zelf zien dat ze zich op glad ijs begeven met dat soort maatregelen", stelt de gedelegeerd bestuurder van FedCaf. "Ik heb in mijn eigen gemeente twee cafés die ik geregeld bezocht. Het ene heeft een terras, het andere niet. De eerste uitbater zal open zijn, de andere niet. Je kan je inbeelden dat de tweede niet tevreden zal zijn."

Volgens Beunckens is heel veel nog onduidelijk, en zitten de cafébazen met praktische vragen. Rendabel werken met alleen terrassen kan niet, zegt hij. "Met een relatief groot terras en elke dag goed weer kan het misschien leefbaar zijn, maar we leven hier niet in het zuiden van Spanje."

Unizo en NSZ erg ontgoocheld

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ reageren erg ontgoocheld op de beslissingen van het Overlegcomité. Unizo is er niet over te spreken dat enkel de terrassen op 8 mei en niet op 1 mei kunnen openen en dat horecazaken hun binnenruimte "pas - heel voorwaardelijk dan nog - in juni zouden mogen heropenen". Ook het feit dat van onder andere fitnesszaken en kermissen extra geduld wordt gevraagd, "zonder enige garantie", is een doorn in het oog.

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) klinkt eenzelfde geluid. Alleen de terrassen openen op 8 mei en de rest in juni is een kaakslag voor de uitbaters van de horecazaken en hun personeel, stelt de organisatie. "Ziet het Overlegcomité niet in dat ze in nood verkeren en dat ze aan het eind van hun Latijn zijn? De zelfstandigen begrijpen niet meer waarom de regering voor het onderwijs versoepelingen toestaat maar als het op de economie aankomt haar houding compromisloos en autoritair is", luidt het.

De ondernemersorganisaties tonen zich overigens wel positief over de op stapel staande hervatting van de activiteiten voor de niet-essentiële winkels en de contactberoepen. Ook de beslissing om in de toekomst testevenementen te organiseren kan op goedkeuring rekenen. "Dat zal aantonen dat de evenementensector in staat is om ervoor te zorgen dat grootschalige evenementen coronaproof kunnen georganiseerd worden", aldus NSZ.

Zorgnet-Icuro erg bezorgd over "te snel openen van samenleving"

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro maakt zich zorgen over een te snelle opening van de samenleving. Ze wijst erop dat de bezetting op intensieve zorgen momenteel op 96 procent ligt. "In de ziekenhuizen was er helemaal geen sprake van een paaspauze, maar van een paasdrukte, van een paasgekte", verklaart ze in "Het Journaal". De sector heeft hierover ook een brief gestuurd naar het Overlegcomité, aldus Cloet.

"Er liggen ongeveer 900 COVID-patiënten op intensieve zorgen, maar ook een 1.000-tal niet-COVID-patiënten, want mensen krijgen nog verkeersongevallen, een hartinfarct, enzovoort." Cloet is bezorgd dat men op zo'n moment spreekt over versoepelingen. "Een aantal zaken lossen op hetzelfde moment, maakt mij heel bezorgd."

Lees meer in dit bericht:

Meest gelezen