Na vandalisme en brandstichting ruimen vrijwilligers Peutiebos op: “Afval trekt immers afval aan”

Enkele vrijwilligers van Natuurpunt hebben vanmiddag een opruimingsactie gehouden in het Peutiebos in Machelen. De voorbije weken was er een paar keer sprake van vandalisme en zelfs brandstichting in het natuurgebied. 

Afgelopen week kreeg Natuurpunt MaViSt (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel) een telefoontje van de politie om te melden dat er brand was gesticht in Peutiebos, een erkend natuurgebied van Natuurpunt. “We zijn gaan kijken en zagen dat er ook veel afval lag”, zegt voorzitter Ivo Janssens. “Er was brand gesticht, er waren kampen gebouwd, nestkastjes waren vernield. We hebben dan aan onze leden, de gemeente Machelen en afvalintercommunale Incovo laten weten dat we een grote opruimactie gingen doen. We zijn hier nu met een tiental mensen het afval aan het opruimen.”

Tegelijkertijd wil Natuurpunt ook een signaal geven dat afval lozen in de natuur absoluut niet kan. “Eerst waren we wat ontmoedigd en dachten we zelf even om het natuurgebied af te sluiten. Maar we vinden dat iedereen van de natuur moet kunnen genieten. Daarom willen we het natuurgebied zo goed mogelijk onderhouden, want afval trekt afval aan.”

We willen een warme oproep doen om zeker te melden als er afval gestort wordt
Ivo Janssens, voorzitter Natuurpunt MaViSt

Het Peutiebos is een bijzonder natuurgebied waar je veel diersoorten kan vinden. “Er zitten wel wat unieke dieren, zoals de ijsvogel, verschillende soorten salamanders, kikkers en padden. Het beheer dat we doen gaat de goede weg op. We hebben nu ook aan de politiek en de politie gevraagd om geregeld te komen controleren. Wij als vrijwilligers komen ook vaak in het bos wandelen. Bij deze ook een warme oproep aan buurtbewoners: als zij komen wandelen en iets zien dat niet in orde is, of als er afval is gestort om het meteen te melden", aldus Ivo Janssens.

Meest gelezen