D-66 kamerlid Sidney Smeets
Foto Kurt

Nederlandse Kamerlid en journalist in opspraak na mogelijk grensoverschrijdend gedrag met jongere mannen

De Nederlandse links-liberale partij D66 is een intern onderzoek gestart naar hun Kamerlid Sidney Smeets. Op sociale media wordt hij door verschillende mensen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag bij jongere mannen, sommigen onder hen zouden minderjarig geweest zijn. Ook een NOS-verslaggever komt in opspraak.

In Nederland heeft D66-partijleider Sigrid Kaag  in een verklaring laten weten dat de berichten die op sociale media circuleren over Kamerlid Sidney Smeets "zeer serieus" worden genomen. "Laat ik duidelijk zijn, in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag", scheef ze in een bericht. "D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen", klonk het nog. De partijtop gaat met een intern onderzoek de kwestie bekijken. 

Lees voort onder de tweet:

Het Nederlandse Kamerlid Sidney Smeets ligt sinds gisteravond onder vuur. Op sociale media verschenen verschillende berichten waarin jongere mannen schrijven dat ze ongepaste berichten van Smeets hebben ontvangen, dat zou de afgelopen jaren gebeurd zijn. Een deel van de mannen zegt dat ze minderjarig waren toen ze benaderd werden door de advocaat.

Lees voort onder de tweet:

Volgens D66-partijvoorzitter Anne-marie Spierings waren de beschuldigingen tegen Smeets al eerder bekend bij de partij. Er zou eind maart al een klacht zijn binnengekomen over Smeets, nog voor hij Kamerlid was. Volgens de partijvoorzitter heeft ze toen samen met de partijleider een gesprek gehad met Smeets.

Maar door alle nieuwe berichten die gisteravond plots op sociale media verschenen, heeft de partijtop opnieuw met Smeets samengezeten.  Daarna is besloten om een intern onderzoek te starten. 

Reactie Smeets : "Ik schrik van de berichten"

Smeets zelf heeft ook een reactie gegeven op de beschuldigingen en het onderzoek van de partijtop. Smeets schrijft in de verklaring: "Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. 

In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. 

Sidney Smeets

Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd."

Ook NOS-verslaggever in opspraak

Smeets is niet de enige bekende Nederlander wiens naam circuleert op sociale media en die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover jonge jongens. Zo worden er verschillende berichten gepost met gelijkaardige inhoud over een verslaggever bij NOS. De berichten maken melding van ongepaste, opdringerige berichten tot ongewenste aanrakingen.

Lees voort onder de tweets:

De hoofdredactie van NOS heeft intussen gereageerd op de berichten in een tweet: "Het heeft onze volle aandacht".  Of er ook een onderzoek wordt opgestart op basis van de beschuldigingen op sociale media naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van deze verslaggever is nog niet bekend. 

Meest gelezen