Pfizer/BioNTech levert vervroegd 50 miljoen doses aan EU: 1,28 miljoen vervroegde prikken voor België

Vaccinproducenten Pfizer en BioNTech zullen 50 miljoen doses van hun coronavaccin vervroegd aan Europa leveren in het tweede kwartaal, vanaf april dus. Oorspronkelijk waren die doses voorzien voor het vierde kwartaal. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen meegedeeld. In het totaal zal het bedrijf tegen eind juni 250 miljoen doses leveren. Voor België betekent dat een vervroegde levering van 1,28 miljoen coronaprikken.

"De bijkomende Pfizer-vaccins zijn bijzonder goed nieuws, zeker nu de vaccins een belangrijke rol spelen in het stappenplan richting een meer open samenleving", klinkt het bij het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Voor ons land gaat het om 1,28 miljoen extra doses de komende twee maand, neemt de Taskforce Vaccinatie aan.

De extra leveringen kunnen het tijdelijk uitstel van de leveringen van Johnson & Johnson deels goedmaken. De Amerikaanse farmaceut kondigde gisteren aan de leveringen proactief uit te stellen, nadat de VS een pauze inlaste toen zes gevallen van bloedklonters aan het licht kwamen. Wanneer Johnson & Johnson de leveringen opnieuw zal uitvoeren, is momenteel nog onduidelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat J&J in het tweede kwartaal 55 miljoen doses zou leveren.

Extra bestelling

Daarnaast kondigde Von der Leyen ook aan dat er nieuwe onderhandelingen zijn opgestart met Pfizer/BioNTech voor nog eens 1,8 miljard extra doses van het vaccin voor de periode 2022-2023. Deze vaccins moeten dienen als boosters en voor het inenten van kinderen en jongeren. In het contract wordt ook gestipuleerd dat de vaccins volledig in de EU geproduceerd dienen te worden.

Daarmee bevestigde Von der Leyen het nieuws dat de EU volop wil inzetten op mRNA-vaccins in de toekomstige vaccinatiestrategie. "We moeten focussen op technologieën die hun waarde hebben bewezen en mRNA is daar een duidelijk voorbeeld van", klinkt het. Zowel het vaccin van Pfizer/BioNTech als dat van Moderna zijn gebaseerd op de mRNA-technologie, die van AstraZeneca en van Johnson & Johnson zijn zogenaamde virale vector vaccins.

Ten slotte kondigde Von der Leyen ook aan dat in de volledige Europese Unie ondertussen honderd miljoen vaccins werden toegediend. 27 miljoen Europeanen zijn reeds volledig ingeënt. "Dat is een mijlpaal waar we trots op mogen zijn", aldus Von der Leyen.

Bekijk hier de volledige mededeling van EU-commissievoorzitter Von der Leyen:

Meest gelezen