Stoepbezoeken om Nederlands te oefenen in Vilvoorde

De stad Vilvoorde organiseert stoepbezoeken bij anderstalige kinderen om met hen het Nederlands te oefenen. Door de coronapandemie zijn heel wat activiteiten rond taal geannuleerd tijdens de paasvakantie. En omdat de kinderen weken niet naar school gaan, oefenen ze hun Nederlands niet meer. 

De Vilvoordse crisiscel besloot om naar aanleiding van de hoge coronacijfers jeugdkampen en speelpleinen in Vilvoorde te annuleren tijdens de paasvakantie. Enkele activiteiten rond taalstimulering voor leerlingen uit het basisonderwijs werden ook geannuleerd. “De leerachterstand die is ontstaan door de coronapandemie is een feit”, zegt schepen van Sociaal beleid Fatima Lamarti (Vooruit). “De verlengde vakantie zorgt ervoor dat kinderen langer thuis zijn en soms weken geen Nederlands spreken. Het taalniveau van het Nederlands gaat achteruit en de kinderen krijgen zo nog meer achterstand op school.”

Daarom sloeg de stad de handen in elkaar om stoepbezoeken te organiseren bij bijna 100 kinderen. Schepen Lamarti: "Vrijwilligers gaan op bezoek bij de leerlingen thuis. Zij maken gedurende 30 minuten een praatje op de stoep en voorzien een taalstimulerende activiteit op voldoende afstand. De vrijwilligers geven ook tips aan ouders zodat zij zelf op leuke manieren Nederlands kunnen oefenen met hun kind. Ze appreciëren dat enorm."  

 

Meest gelezen