Het Fort Queyras in de Hautes-Alpes. Foto: Patano.

Te koop: historisch fort van de bouwheer Vauban in de Franse Alpen

Morgen wordt in Frankrijk een eeuwenoud fort per opbod verkocht. Fort Queyras ligt in de Alpen vlak bij de grens met Italië en was lange tijd militair belangrijk. Het fort wordt aangeboden door de bank van de huidige eigenaars die financiële problemen hebben. 

De bank heeft een lokale notaris belast met de verkoop van het goed. Er is een startprijs van 400.000 euro vastgesteld, maar de uiteindelijke koopprijs zou ergens tussen de twee en drie miljoen euro kunnen liggen. Daarbij moet u wel nog rekenen op noodzakelijke renovatiewerken, die nog eens enkele miljoenen zouden kunnen kosten.

Voor die prijs krijgt u dan wel een uniek stuk vastgoed in de Franse Alpen. Het fort bestaat uit 6.500 vierkante meter muren, bastions en een heuse donjon-kasteeltoren. Zowat de helft van het complex zou bewoonbaar zijn. (Lees verder onder de foto).

De Port dauphine, een van de toegangspoorten van het fort. Foto: Mossot.

Het kasteel bestaat al zeker sinds 1265, maar dankt zijn huidige omvang en vorm vooral aan de bekende Franse militaire architect Sébastien Le Prestre de Vauban, die voor koning Lodewijk XIV forten bouwde om de Franse grenzen te beveiligen. Het complex  bleef tot het einde van de Tweede Wereldoorlog militair belangrijk, maar is nadien in privéhanden terechtgekomen. 

De huidige eigenaar wil echter dat een rechtbank alsnog de verkoop verhindert. Ook de stad Chateau-Ville-Vieille, waartoe het fort behoort, en de lokale vereniging Amis du Fort Queyras willen een stokje voor de verkoop steken en vragen dat het fort toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek. (Lees verder onder de foto).

De naam Vauban (1633-1707) zal altijd verbonden blijven met de militaire expansiepolitiek van Lodewijk XIV. Vauban nam zelf deel aan enkele belegeringen, maar werd vooral bekend als architect van bijna oninneembare vestingwerken langs de grenzen van Frankrijk en in nieuw veroverde gebieden. 

Een aantal daarvan werden gebouwd in wat nu België is, onder meer in Ieper, Menen en Philippeville. Andere bakenden de Frans-Belgische grens af, zoals in Arras, Rijsel of Longwy of de kusten. In de pas veroverde Elzas liet Vauban de vestingstad Neuf-Brisach optrekken. Forten in die stijl trotseerden met succes artillerie en speelden nog een rol tot in de Eerste Wereldoorlog. Nadien bleken ze niet meer bestand tegen modern geschut. Een aantal forten van Vauban zijn door de VN-cultuurorganisatie Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Hieronder: kaart met de belangrijkste vestingwerken van Vauban.

Meest gelezen