Trams in Gent kunnen binnenkort verkeerslichten op groen zetten

In Gent zullen trams binnenkort zelf de verkeerslichten op groen kunnen zetten. Zo zullen ze minder moeten stoppen aan kruispunten, en kan het tramverkeer vlotter verlopen. 

Vervoersmaatschappij De Lijn wil dat trams overal in Vlaanderen de verkeerslichten kunnen aanpassen. Maar Gent is de eerste stad waar dat echt gebeurt. Het systeem wordt op 2 tramlijnen getest. “De Lijn rolt een pilootproject uit in onze stad”, zei schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) gisteren op de gemeenteraad. “Dat gebeurt op de tramlijnen 2 en 4. De andere tramlijnen zullen volgen. “

Extra maatregelen

Gent wil er ook op andere manieren voor zorgen dat de trams minder tijd verliezen. Dat kan door minder auto's te laten rijden in straten met trams. Maar ook door parkeerplaatsen te schrappen op plekken waar auto's vaak in de weg staan van passerende trams. Dat is al gebeurd in de Sleepstraat en dat blijkt een succes. “Maar we hebben nog veel andere plaatsen waar het beter kan, zoals op de Nederkouter”, zegt Watteeuw. "En we gaan ook kijken of we voor de bussen een betere doorstroming kunnen maken. Vrije busbanen staan daarbij op het programma."

kasto80

Meest gelezen