Vanaf maandag 19 april mag je weer op (niet-essentiële) reis, maar dan moet je je wel aan deze regels houden

Vanaf volgende week maandag, 19 april, mag je opnieuw op (niet-essentiële) reis. Sinds eind januari mochten Belgen enkel naar het buitenland voor een essentiële reis, maar vandaag besliste het Overlegcomité die maatregel af te schaffen. Er zullen wel nog beperkingen zijn, zoals een negatieve coronatest en een periode van quarantaine.

Sinds eind januari geldt voor alle Belgen een verbod op niet-essentiële reizen.  Alleen essentiële reizen waren toegestaan, bijvoorbeeld voor het werk of voor een studie. Dat reisverbod zou eerst tot 1 maart duren, maar werd twee keer verlengd. Tot nu dus: vanaf volgende week maandag, 19 april, mag iedereen die wil weer op (niet-essentiële) reis. Al zijn daar strikte voorwaarden aan verbonden.

Quarantaine en twee testen voor wie uit rode zone terugkeert

Reizen zal weer kunnen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo zal iedereen die uit een rode zone komt of terugkeert zeven dagen in quarantaine moeten, het Passenger Location Form (PLF) moeten invullen en op dag 1 en dag 7 na terugkomst een negatieve coronatest moeten afleggen. Verblijft u minder dan 48 uur in een rode zone, dan hoeft u geen Passenger Location Form in te vullen, moet u niet in quarantaine gaan en geen test afleggen. 

Ook zal er streng gecontroleerd worden. De politie zal de PLF-formulieren nakijken en mensen die de quarantaine niet respecteren, zullen een boete krijgen van 250 euro. Dit systeem zal zo blijven tot het Digital Green Certificate (Digitaal Groen Certificaat), voorgesteld door de Europese Commissie, is goedgekeurd. 

Dat wordt een soort "reispas" waardoor Europese burgers zich vrij kunnen verplaatsen binnen de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Het zal verschillende gegevens kunnen bevatten. Ten eerste kan het certificaat bewijzen dat iemand gevaccineerd is tegen COVID-19. Ten tweede kan het een negatieve coronatest aantonen. Tot slot geeft het ook informatie weer over mogelijk herstel van een coronabesmetting, wat tijdelijke immuniteit impliceert. Als alles volgens plan verloopt, zou het certificaat over drie maanden klaar moeten zijn, net op tijd voor de zomervakantie dus. 

De regering benadrukt dat er wel nog steeds een negatief reisadvies geldt voor alle landen met code rood.

Kleurcodes: Europa kleurt rood

De kaart van Europa ziet er momenteel niet goed uit: bijna het volledige continent kleurt momenteel rood. De lijst van oranje en groene bestemmingen waarvoor zelfisolatie niet verplicht is, is zeer beperkt. 

Enkel Portugal en IJsland kleuren volledig oranje. Verder gaat het om één of enkele regio's in Denemarken, Spanje (Balearen, Valencia, Galicië), Finland, Ierland, Italië (Sardinië) en Noorwegen. Ons land baseert zich voor de kleurcodes op gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control, dat elke donderdag een aangepast advies publiceert.

Er zijn voorlopig ook geen privileges voor wie al gevaccineerd is.

Wilt u weten waar in Europa u op vakantie kan? Alle informatie vindt u via deze website of op onderstaande kaart.

Reissector reageert "gematigd positief"

De Vlaamse Vereniging van Reisbureaus reageert gematigd positief op de afschaffing van het reisverbod. Ze is tevreden dat de verplichting op quarantaine enkel geldt voor rode zones. Daardoor wordt het weer mogelijk om naar enkele toeristische oranje en groene zones zoals o.a. Portugal, Tenerife en Mallorca te reizen. Toch hoopt afgevaardigd bestuurder Koen van den Bosch, dat eens het Europees Groene Certificaat er is, ook de quarantaine-verplichting voor rode zones wordt afgeschaft: " Een verplichte quarantaine blijft een buffer om te reizen. We hopen dat eens het certificaat er is,  er gewerkt zal worden met "testen, tracken en tracen."

De reissector is dus blij met deze eerste stap, maar hoopt op verdere versoepelingen (lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Ook denkt Van den Bosch dat het nog enkele weken zal duren voor het reizen opnieuw echt zal starten. "We hopen dat de aanvragen gaan binnenkomen, maar heel wat luchtvaartmaatschappijen hebben al wat vluchten geschrapt tot begin mei, dus ik verwacht pas een echte hervatting van het reizen binnen een drietal weken."

Opgelet:  het is niet omdat we opnieuw mogen reizen van de regering, dat u overal zomaar naartoe kan. Elke bestemming kan nog specifieke vereisten hebben voor reizigers. Zo kan er een negatieve test gevraagd worden of kunnen landen enkel mensen toelaten die al een vaccin gekregen hebben.

Meest gelezen