Omgeving Vlaanderen

Veel ongerustheid in Limburg over ondergrondse pijpleiding

Er is veel ongerustheid over een ondergrondse pijpleiding die door Limburg zal lopen. Het gaat over een zogenaamde leidingstraat waar verschillende pijpleidingen in samenkomen, om onder meer waterstof en propaangas te vervoeren. 

De leidingstraat loopt van de Antwerpse haven naar het Duitse Ruhrgebied. Omgeving Vlaanderen heeft drie tracés uitgewerkt en die lopen alledrie door Limburg. Op die leiding mogen geen huizen staan, maar ook geen bossen. Dus Natuurpunt is er niet mee opgezet.

Je maakt de badkuip lek
Jos Ramaekers, Natuurpunt

Het zuidelijk tracé bijvoorbeeld loopt door het vijvergebied in Midden-Limburg, en daar is Jos Ramaekers van Natuurpunt niet blij mee: "Als je de bodem van die vijvers gaat doorbreken met een leiding van 45 meter breed, dan maak je de badkuip lek en dan zou dat grote impact hebben op die vijvers."

Alle tracés gaan ook door het Nationaal Park Hoge Kempen. "Daar heb je heel wat bos en heide, en die zijn heel kwetsbaar voor wijziging van de ondergrond." Natuurpunt is niet helemaal tegen de leidingstraat, omdat er door de leiding minder vervoer over de weg gaat, maar het zoekt ook naar alternatieven waar het tracé door kwetsbare natuur gaat. 

Tot 30 april kan je de tracés nog bekijken en reageren via de website van Omgeving Vlaanderen. 

Meest gelezen