Nicolas Maeterlinck

Waarom Vooruit niet gewoon omdopen tot De Vooruit? "Daar geraken we echt niet mee weg"

De piste om kunstencentrum Vooruit om te dopen tot De Vooruit is bekeken, maar was niet haalbaar. Dat zegt Franky Devos, algemeen coördinator van Vooruit. Het voorstel om er een lidwoord aan toe te voegen, werd de afgelopen dagen geopperd op sociale media en werd door een hacker zelfs toegevoegd aan de website waar mensen kunnen stemmen. "We geraken er niet mee weg."

Zeggen dat de emoties hoog opliepen, toen bekend raakte dat de socialistische partij haar naam zou veranderen van SP.A naar "Vooruit", is een understatement. Het Gentse kunstencentrum voelde zich genoodzaakt om  zijn naam, die in Gent en ver daarbuiten al meer dan een eeuw klinkt als een klok,  te veranderen. 

Na meer dan 3.000 inzendingen, panels met meer dan 40 mensen en een stemronde met meer dan 17.500 stemmers, komt er vandaag een einde aan de zoektocht naar een nieuwe naam. 

Site gehackt

Die zoektocht verliep niet zonder slag of stoot. De twee naamopties "Pallas" en "Volxus" werden niet door iedereen warm onthaald. Op sociale media verschenen termen als "Lachwekkend slecht", "te West-Vlaams", "belachelijk",... 

Gisteren bleef het niet bij kritische tweets: de site om te stemmen werd gehackt. Plots stond er een derde naam tussen de opties: "De Vooruit".

Is het dan toch geen optie om gewoon een lidwoord toe te voegen? "We hadden niets liever gewild", zei coördinator Franky Devos daarover in "De ochtend op Radio 1, "maar we geraken daar niet mee weg. We communiceren heel vaak via sociale media en daar vallen lidwoorden altijd weg. We zouden ons niet genoeg kunnen onderscheiden van de politieke partij."

Herbeluister hieronder het gesprek met Franky Devos uit "De ochtend" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Geen rechtszaken

Hoe zit het nu eigenlijk met de relatie tussen het kunstencentrum en de politieke partij, vroegen we ons nog af. Enkele maanden geleden werd er nog gedreigd met rechtszaken en er wordt ook gefluisterd dat de socialistische partij een som geld betaald heeft aan het kunstencentrum. Dat laatste wil Devos ontkennen noch bevestigen. "Er waren bemiddelingsgesprekken en we hebben beslist om niet te communiceren over de inhoud van die gesprekken", klonk het diplomatisch op de radio.

De kwaadheid is verdwenen en het huis laadt zich op om met de inhoud bezig te zijn, onder welke naam dan ook.
Franky Devos

En de rechtszaken? "Ook dat hebben we onderzocht, maar het zou een zeer lange strijd worden en het was ons niet waard om die te voeren", aldus Devos. "De kwaadheid is verdwenen en het huis laadt zich op om met de inhoud bezig te zijn, onder welke naam dan ook."

Wordt het nu "Pallas" of "Volxus"? We komen het volgende week te weten.

Meest gelezen