Videospeler inladen...

Zorgsector bezorgd over versoepelingen, Vandenbroucke: "Alleen als toestand op intensieve goed genoeg is" 

Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro maakt zich grote zorgen over de versoepelingen die zijn aangekondigd door het Overlegcomité. Ze vindt dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de toestand in de ziekenhuizen. Ook infectiologe Erika Vlieghe is er niet echt gerust op. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert te sussen en zegt dat de versoepelingen in juni er alleen komen als er minder dan 500 covidpatiënten op intensieve zorg liggen.

"Ik ben toch wel erg bezorgd over wat er gebeurt en gaat gebeuren", reageert Margot Cloet in "Het Journaal". "Als ik zie dat men op 26 april drie schuiven gaat opentrekken - een grotere bubbel, opening van de contactberoepen, heropening van de winkels - en dan heel snel daarop volgend de horeca, dan hou ik mijn hart vast." 

We stellen vast dat er nog altijd 300 doden per week zijn

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro)

Cloet wijst erop dat de ziekenhuizen nog altijd erg onder druk staan. 96 procent van  de bedden op intensieve zorg is bezet, met 950 covidpatiënten en een 1.000-tal andere patiënten. "We stellen vast dat er nog altijd 300 doden per week zijn", zegt ze. "Dat zijn er meer dan 1.000 per maand."

Cloet had liever gezien dat de samenleving met meer behoedzaamheid wordt geopend. "Ik begrijp heel goed dat er perspectief wordt gevraagd vanuit de samenleving, maar men zou dat beter koppelen aan de cijfers van  de besmettingen en de ziekenhuizen", geeft ze nog mee.

"Wij kijken hier met argusogen naar", aldus Cloet. Ze vreest een nieuwe stijging van het aantal covidpatiënten, waardoor de andere zorg misschien wel moet worden afgebouwd. Ze zegt ook te hopen dat het ziekenhuispersoneel dit allemaal volhoudt.

Bekijk hieronder de reactie van Margot Cloet in "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB, klinkt iets feller. "Sluit Sciensano dan maar want infectiecijfers zijn ook niet meer nodig!", twittert hij ironisch.

"Enkel als er minder dan 500 mensen op intensieve liggen"

"Ik begrijp de bezorgdheid van de ziekenhuizen", reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". "Het Overlegcomité neemt hoe dan ook een risico met deze beslissingen, maar ze zijn niet onvoorwaardelijk." Voor de minister moet niet alleen de vaccinatiecampagne verder "stomen", maar moet de situatie in de ziekenhuizen inderdaad verbeteren.

"Bijkomende versoepelingen voor binnen, in juni, zullen alleen maar mogelijk zijn als we in de ziekenhuizen minder dan 500 patiënten met COVID-19 op intensieve hebben en als dat aantal duurzaam daalt", aldus Vandenbroucke. "Dat is duidelijk afgesproken."

Bekijk hieronder het gesprek met Frank Vandenbroucke in "Terzake" en lees verder:

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft toe dat betere cijfers in de ziekenhuizen een must zijn. "Niets is onvoorwaardelijk. Alleen zijn alle vooruitzichten nu dat we dit wel gehad hebben en dat de terrassen op 8 mei open kunnen."

“Ik begrijp heel goed de psychologische nood aan versoepelingen”, reageert Harlinde Peperstraete, intensivist in het universitair ziekenhuis van Gent. “Maar natuurlijk is de realiteitscheck in de dagelijkse kliniek nog steeds heel hevig. Wij kunnen het nog steeds niet doen met een normaal aantal bedden en moeten een hele puzzel maken om voldoende personeel te vinden om die bedden te bemannen.”

Ook voor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, is het woordje "voorwaardelijk" belangrijk. "We zitten nog op een hoog plateau, vooral in de IC", schetst hij de situatie. "Elke ochtend overlopen wij de lijsten van mensen die kunnen behandeld worden en van mensen die niet kunnen behandeld worden."

Bekijk hieronder het gesprek met Marc Noppen in "Terzake" en lees verder:

Videospeler inladen...

"Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht"

Ook infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de adviesgroep GEES, blijft er bezorgd over de epidemiologische toestand waarin we ons bevinden. "Aan de ene kant heb je de epidemiologische situatie met nog heel veel infecties, toenemende positiviteitsratio's, ziekenhuizen die tot de nok toe gevuld zijn. Aan de andere kant begrijpen we ook wel de emotie van de mensen om toch wat meer vrijheid te krijgen", zegt Vlieghe in "De wereld vandaag", op Radio 1..

Ze toont zich erg ongerust over de versoepeling in de binnenruimte, namelijk dat je vanaf 8 mei twee mensen thuis zal kunnen ontvangen (weliswaar uit hetzelfde huishouden). "Dat is een toename van het aantal contacten en we weten niet hoe dat zal worden geïnterpreteerd."

We nemen zeker een risico

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen)

Ook de opheffing van het reisverbod is een punt van bezorgdheid. "Er zal een heel strakke controle nodig zijn om het allemaal onder controle te houden", denkt Vlieghe luidop.

Conclusie?  "We nemen zeker een risico", zegt ze. "Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht."

Luister hieronder naar het gesprek met Erika Vlieghe in "De wereld vandaag":

Meest gelezen