Zuid-Afrikaanse gerecht vraagt voormalig president Jacob Zuma om eigen straf te bepalen
In Zuid-Afrika heeft het Grondwettelijk Hof aan voormalige president Jacob Zuma gevraagd om zijn eigen straf te bepalen, als hij schuldig zou worden bevonden. Zuma wordt vervolgd wegens "minachting van het gerechtshof". Hij heeft tot vandaag de tijd gekregen om te reageren.
De 79-jarige ex-president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, is niet de makkelijkste man. De commissie, die een groot corruptiedossier tegen de man onderzoekt, heeft dat aan den lijve ondervonden. Zuma boycot de commissie als sinds de oprichting ervan in 2018.
Zo weigert Zuma consequent om voor de commissie te verschijnen. Hij wringt zich in allerlei bochten en heeft onder andere beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Maar toen de ex-president in februari, na een zoveelste weigering, opnieuw niet kwam getuigen, heeft de commissie aan het Grondwettelijk Hof gevraagd om Zuma een gevangenisstraf op te leggen van twee jaar wegens "minachting van het hof".
Deze keer had Zuma namelijk niet alleen de oproep van de commissie genegeerd, hij had ook een uitspraak van het Grondwettelijk Hof geschonden. Het Hof had hem in januari verplicht om te verschijnen voor de commissie en hem zijn zwijgrecht ontnomen.
"Zet aard en omvang straf uiteen"
Maar in plaats van de man twee jaar op te leggen heeft de hoogste rechterlijke instantie van het land een opmerkelijke richtlijn gepubliceerd waarin het vraagt dat Zuma zelf zijn strafmaat bepaalt. Ze vragen hem een beëdigde verklaring in te dienen waarin hij zelf "de aard en de omvang van de op te leggen straf" uiteenzet.
Toen het persagentschap AFP contact probeerde op te nemen, reageerden de advocaten van de voormalige president niet. Zuma reageert meestal niet op een verzoek van de rechter en geeft er de voorkeur aan om verklaringen af te leggen in de pers.
Juridische deskundigen zeggen dat het ongebruikelijk is dat justitie een dergelijk verzoek doet. De rechters "willen laten zien dat zij alle mogelijkheden hebben uitgeput om hem te verhoren," zegt James Grant, een advocaat die gespecialiseerd is in constitutioneel recht, "en ze bereiden zich voor om hem een zware straf op te leggen".
De rechters willen laten zien dat zij alle mogelijkheden hebben uitgeput om hem te verhoren
Zuid-Afrikaanse belastingbetaler moet juridische kosten Zuma niet betalen
Eerder werd de Zuid-Afrikaanse ex-president al veroordeeld tot het terugbetalen van zijn juridische kosten. Het zou naar schatting om 2 miljoen dollar gaan, die Zuma aan advocaten en dergelijke heeft besteed. De uitspraak bevestigde een eerder vonnis van het Hooggerechtshof waarin werd beslist dat "de Zuid-Afrikaanse belastingbetalers niet moeten betalen voor de juridische kosten van Zuma" in het corruptieproces dat tegen hem loopt. Zuma was tegen die uitspraak in beroep gegaan.
Zuma stapte in 2018 op als president. Zijn ontslag werd geëist door zijn eigen partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Zuma lag al een hele tijd onder vuur door de vele corruptieschandalen waarbij hij betrokken zou zijn.