Radio 2

40 ton zwerfvuil uit Gentse wateren gevist, ook K3 ging al eens "vuilvissen"

In 2020 werd meer dan 40 ton aan drijfvuil uit de Gentse binnenwateren gevist. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Waterweg en vzw DOKano. 3,5 van de 40 ton werden door de vrijwilligers van die vzw uit het water gehaald, tijdens workshops ‘vuilvissen’ en allerhande creatieve initiatieven. Ook K3 ging al eens afval vissen met DOKano: luister onderin het artikel naar de reportage.

Meer kano’s en minder vuil in de binnenwateren: dat is het idee achter de Gentse vzw DOKano. Sinds enkele jaren vertrekken hun bootjes vanuit de Schipperskaai in de Oude Haven om te gaan 'vuilvissen'. Tijdens het vaarseizoen van 2020, dat loopt van juni tot en met september, haalde DOKano maar liefst 3.540 kilogram aan afval uit het water. “Dat komt neer op 35 volle containers restafval, 125 vuilniszakken met pmd, 36 volle glasbakken en nog eens 100 kilogram grofvuil”, vertelt Maarten Demeester van de vzw. 

“Wij dekken eigenlijk maar een vijfde van al het water in Gent", duidt Demeester. "De Vlaamse Waterweg, die verantwoordelijk is voor het beheer van de waterwegen, haalde in 2020 maar liefst 37 ton uit de Gentse binnenwateren. Dat is in totaal dus meer dan 40 ton afval.”

Focus op drukke plaatsen

“Het grootste deel van ons afval vissen we op waar veel recreatie is, bijvoorbeeld aan het Houtdok, maar ook aan het Keizerpark en aan de Graslei", zegt Maarten Demeester. "Daar kwamen het voorbije jaar kleine groepjes mensen samen om te aperitieven of iets te doen in de buitenlucht. Maar de wind langs het water maakt dat hun afval in de rivieren vliegt. We vragen dus dat iedereen zijn afval meeneemt."

Aan Houtdok komen bootjes die iedereen mag gebruiken om vuilnis uit het water te vissen

Maarten Demeester van DOKano

"Maar we willen zelf ook meer aanwezig zijn op die plaatsen", gaat Demeester verder. "We gaan enkele gratis bootjes in het water leggen, aan Houtdok bijvoorbeeld, die je mag gebruiken om zelf afval te gaan opvissen. We hopen dat dat een dynamiek teweegbrengt. Wie iemand anders afval uit het water ziet vissen, zal dat voorbeeld hopelijk volgen", hoopt Demeester. 

Ook burgemeester en K3 vissen afval uit water

Donderdag nodigde DOKano burgmeester Mathias De Clercq (Open VLD) en schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen) uit voor de ‘10-minute challenge’ van River Cleanup, een organisatie die over heel België voor propere waterwegen ijvert. Beide heren raapten 10 minuten lang zoveel mogelijk afval op en dagen nu de Gentenaars uit om hetzelfde te doen. De actie vond plaats aan het Houtdok. 

Een paar jaar geleden gaf ook K3 het goede voorbeeld: samen met Radio 2 Oost-Vlaanderen en DOKano trokken ze met een bootje door Gent. Ze waren ontzet over de hoeveelheid afval die ze er vonden. "Je ziet wel eens een plastic flesje drijven, maar ik wist niet dat het zó erg gesteld was. Onze emmer zat al snel vol", reageerde Klaasje. 

"Je beseft pas hoe erg het is, wanneer je zelf moeite moet doen om het op te ruimen", klonk het bij Hanne. "Je papiertje weggooien is zo rap gebeurd, maar het opruimen duurt veel langer. Daar zou iedereen meer over moeten nadenken", concludeerde Marthe.

Meest gelezen