50 jaar geleden stond "Du" van Peter Maffay op 1 in Vlaanderen: "Ik was al blij dat ik een plaat mocht maken!"

De ene vindt het "ouwelullenmuziek", de andere "een heerlijke meezinger in een taal die lekker bekt". Maar dat er eindeloos veel koppeltjes op "Du" van Peter Maffay gevormd zijn, daarover bestaat meer eensgezindheid. De mierzoete ballade stond 50 jaar geleden 5 weken lang op de hoogste positie in de hitparade in Vlaanderen, werd hier de best verkochte single van 1971, groeide sindsdien uit tot een van de opmerkelijkste "tegelplakkers" aller tijden en was lange tijd een van de favorietste openingsdansen tijdens huwelijksfeesten. Iets wat voor Maffay zelf niet alleen een zegen, maar ook een tijdlang een blok aan zijn been werd.

In 1969 werd de toen 20-jarige Peter Maffay, die in 1963 met zijn ouders van Roemenië naar Duitsland verhuisd was, tijdens een optreden in München opgemerkt door de vrouw van Michael Kunze, toen een jurist die niets liever wilde dan carrière te maken in de schlagermuziek, een genre dat vrij ver af stond van Maffays muziekvoorkeur. Toch vonden beiden elkaar in hun passie voor muziek. Maffay: "Michael overtuigde me dat het er in het muziekwereldje allemaal anders aan toe gaat. Ik heb braafjes mijn mond gehouden. Mijn enige doel was immers een plaat op de markt te brengen." (Der Spiegel, december 1980) Die plaat werd dan "Du", waarvoor Kunze de tekst schreef op muziek van Peter Orloff (die in Vlaanderen midden 1971 zelf een nummer 1-hit scoorde met "Ein Mädchen für immer").

Peter Maffay: ""Du" was mijn ticket om een circus binnen te stappen dat ik voordien nooit gekend had. Het voelde alsof ik de lotto met dat lied gewonnen had. Iets wat ik nooit verwacht had. Want aanvankelijk deed het nummer niets (Het was ruim 2 maanden nadat de plaat in januari 1970 op de Duitse markt gebracht was, dat Maffays "Du" dankzij het tv-programma "ZDF-Hitparade" daar goed begon te verkopen, red.). Maar dan explodeerde "Du" en stond het wekenlang op de hoogste positie in de hitparade.” (Frankenpost, juni 2005)

Ik verdiende op één avond meer dan vroeger met een ganse maand werken

"Toen "Du" eenmaal opgenomen was, was de trein vertrokken. Dat ik dan al snel als schlagerzanger bestempeld werd, daar stond ik niet bij stil. Want alles wat toen ik meemaakte, voelde als een avontuur. Voordien woonde ik samen met 3 anderen in een kleine studio en verdiende ik 125 mark per maand. Terwijl ik nu plots een eigen auto had, waarmee ik Duitsland afreisde voor optredens, waar ik op één avond meer verdiende dan vroeger met een ganse maand werken." (Der Tagesspiegel, augustus 2019)

"Mijn carrière is vreemd gelopen en veel mensen hebben nog altijd een verkeerd beeld van mijn muziek. Dat komt allemaal door dat nummer "Du". Het was de eerste plaat die ik maakte en het werd een enorme hit. Maar dat liedje was helemaal niet representatief voor mijn muziek, want het was uitgekozen door mijn platenmaatschappij. Ik was destijds jong, onervaren en zo blij dat ik een plaat mocht maken dat het me eigenlijk helemaal niet uitmaakte wat erop kwam te staan." (Kultuurfabriek Kooi-aap, 2018)

"Het succes had één nadeel, dat ik plots ietwat gevangen zat in een welbepaalde muziekstijl. Het heeft toch wel enige tijd geduurd om me uit dat keurslijf te bevrijden, tot 1979 om exact te zijn, toen ik het ('Deutschrock'-)album "Steppenwolf" uitbracht." (Frankenpost)

"Nou ja, ik heb in ieder geval door dat liedje wel een naam gekregen. En dat heeft ermee voor gezorgd dat ik financieel onafhankelijk ben." (Kultuurfabriek Kooi-aap)

"De hoogste plaats bereiken in de hitparade blijft belangrijk, zelfs vele jaren later. 'Eine Eins ist eine Eins.' Daar raak je nooit van af en het brengt zoveel zaken in beweging. Waardoor het leven zoveel makkelijker wordt." (Planet-Interview, maart 2010)

Maffay, intussen 71, werd in Duitsland alleszins een van de populairste en best verkopende zangers ooit. In Vlaanderen beperkte zich zijn succes tot "Du", al werden "Ich hab’ nur dich" en "Über sieben Brücken musst du gehn" nog radiohits. Maar met "Du" stond hij alvast van begin april tot begin mei 1971 op 1 in Vlaanderen:

Meest gelezen