AFP or licensors

Agent die terechtstaat voor dood George Floyd zal niet getuigen op proces

Derek Chauvin, de agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis  terechtstaat voor de gewelddadige dood van de zwarte man George Floyd, zal niet getuigen. Dat heeft hij laten weten in de rechtbank.

Derek Chauvin is de witte agent die in mei vorig jaar tijdens een arrestatie bijna 9 minuten lang met zijn knie op de nek van de zwarte man George Floyd drukte. Floyd werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt.

Chauvin staat momenteel terecht op een proces in Minneapolis, maar zal daar dus niet getuigen. Hij beroept zich op het vijfde amendement bij de Amerikaanse grondwet, dat een verdachte het recht geeft om te zwijgen voor een rechtbank. 

Schuldvraag

De advocaten van Chauvin hebben de jury er de voorbije dagen van proberen te overtuigen dat George Floyd niet is overleden aan verstikking en zuurstoftekort, maar aan de gevolgen van een hartkwaal en drugs- en medicijngebruik. Na twee dagen verdediging hebben ze te kennen gegeven dat ze geen getuigen meer zullen oproepen. 

Het proces in Minneapolis zit intussen in zijn derde week. Vanaf maandag zal de jury zich buigen over de schuldvraag. Een uitspraak wordt niet voor het einde van de maand verwacht.

Chauvin is aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. De zwaarste straf die hij bij een veroordeling kan krijgen, is 40 jaar gevangenis. De drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren, staan in augustus terecht 

Meest gelezen