Bijna 60% van gecontroleerde handelszaken en bedrijven in Vlaams-Brabant overtreden coronamaatregelen

Tijdens een controleronde op de coronamaatregelen vielen bijna 60% van de handelszaken en bedrijven door de mand. In totaal zijn er in maart 117 ondernemingen gecontroleerd.  Niet elke inbreuk was even zwaar maar er zijn toch 24 processen-verbaal uitgeschreven. Bedrijven die een waarschuwing kregen, mogen zich binnenkort aan nog een bezoek verwachten. Gouverneur Jan Spooren: "Dit bewijst dat controles nodig blijven, zeker met de naderende versoepelingen." 

De controles vonden plaats bij verschillende sectoren, van afhaalrestaurants tot bouwbedrijven. Onvoldoende afstand of slecht mondmaskerbeleid leken de grootste pijnpunten.  "Bedrijven waar we kleine of onbewuste inbreuken vaststelden zijn gewaarschuwd, maar bij grotere inbreuken hebben we direct geverbaliseerd", zegt gouverneur Spooren. "De tijd van enkel sensibiliseren is voorbij." 

Omdat de werkomgeving een grote besmettingsplaats blijkt, sloegen de politie en arbeidsinspectie de handen in elkaar. "De bedoeling van deze samenwerking was dat we meer gericht konden gaan controleren. Er is ook meer gecontroleerd bij bedrijven waar we al een vermoeden hadden", geeft de gouverneur mee. "Dat kan ook de hoge cijfers verklaren."

Corona moeheid

"Ik denk dat er een corona moeheid is bij de bevolking en dat zien we ook bij ondernemingen", verklaart gouverneur Spooren. "Daar heb ik alle begrip voor, maar tegelijkertijd moeten we nu ook nog even doorbijten. Dat blijft de komende maanden ook belangrijk. We moeten genieten van de versoepelingen, maar wel met de maatregelen die er nog zijn in het achterhoofd."

Twee garages gesloten

De inspectiediensten schreven nog zo'n 50 processen verbaal uit voor andere inbreuken. Zo vonden ze overtredingen op de arbeidswetgeving en illegale verkoop van tabak. De politie bekeurde ook twee personen die illegaal in ons land verblijven. Ook twee garages moesten sluiten door herhaaldelijke milieu-inbreuken.

Meest gelezen