Bolsonaro belooft einde aan illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een brief aan de Amerikaanse president Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing in het Amazonegebied, ook al is de oppervlakte aan ontbost gebied sinds zijn aantreden blijven toenemen.

De extreemrechtse leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met "aanzienlijke middelen" en dat hij hoopt te kunnen rekenen op "alle mogelijke steun" van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

"Wij willen nogmaals onze ondubbelzinnige steun betuigen aan de inspanningen van uw excellentie (Biden) en onze toezegging geven om alle illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030 uit te roeien", schreef de Braziliaanse president.

Bolsonaro zal op 22 en 23 april deelnemen aan een virtuele klimaattop onder leiding van Biden, samen met een veertigtal wereldleiders. Brazilië had zich er bij de ondertekening van de klimaatovereenkomst van Parijs in 2015 al toe verbonden de illegale ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen. 

Maar of het land die beloften wel zou kunnen nakomen, werd ernstig in twijfel getrokken na het aan de macht komen in januari 2019 van Jair Bolsonaro, die voorstander is van mijnbouw en landbouwexploitatie van natuurreservaten en inheemse gebieden. Tijdens zijn ambtstermijn hebben de ontbossing en de bosbranden in het Amazonegebied een uiterst verontrustend niveau bereikt. 

Tussen augustus 2019 en juli 2020, de referentieperiode die wordt gebruikt voor het samenstellen van de officiële satellietgegevens, is de ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de voorafgaande 12 maanden, met een ontbost areaal zo groot als Jamaica.

Meest gelezen