Burgemeester Opwijk voorzichtiger met vergunningen na grote brand appartementen

De burgemeester van Opwijk gaat twee keer nadenken vooraleer ze nog vergunningen toekent voor de bouw van appartementen. Dat komt door de hevige brand in 36 appartementen vorige week. Hoewel de vergunningen daar in orde waren, verspreidde het vuur zich razendsnel. Hoe dat komt, wordt nog steeds onderzocht. 

De tol was zwaar vorige week vrijdag. 36 appartementen gingen in vlammen op, één vrouw van 92 stierf achteraf in het ziekenhuis van de schok. Hoe de brand zich zo snel heeft kunnen verspreiden, is nog steeds niet duidelijk. Het gebouw was voor en na de werken gecontroleerd en volledig in orde. 

De burgemeester van Opwijk, Inez De Coninck (N-VA), wil daarom voorzichtiger  zijn wanneer er nog  bouwaanvragen komen voor gelijkaardige projecten. "Het was enorm emotioneel wat we hier hebben meegemaakt. Als we nu dus nieuwe vergunningsaanvragen krijgen, zullen we heel voorzichtig zijn." 

Bovendien wil ze ook gelijkaardig gebouwen aan een grondige inspectie onderwerpen. "Naast het getroffen appartement, staat een gelijkaardig woonblok van dezelfde ontwikkelaar. Daarom heb ik aan onze brandweer gevraagd om daar preventief een controle uit te voeren. Om te kijken of we iets moeten doen zoals extra rookmelders hangen. Want dit willen we natuurlijk nooit meer meemaken." 

Voor maanden zonder huis

Momenteel wordt gezocht naar een structurele huisvesting voor alle slachtoffers. "Ons sociaal huis gaat vandaag nog eens naar alle slachtoffers bellen om te kijken wie wat nodig heeft. Sommige hebben al een structurele oplossing gevonden maar de meeste verblijven nog tijdelijk bij familie of vrienden. Dat zal nog voor maanden zo zijn, daarom dat we aan het bekijken zijn hoe we ze kunnen helpen. 

Momenteel loopt het onderzoek nog. De deskundige die door het parket is aangesteld is nog bezig. Zijn verslag zal eerst aan het parket overgemaakt worden, en dan aan ons. Maar kwaad opzet sluit de deskundige al zeker uit. 

Meest gelezen