Chauffeurs onterecht beboet voor overtredingen tegen lage-emissiezone in Brussel

Op de Bergensesteenweg op de grens van Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw heeft een camera onterecht overtredingen geregistreerd tegen de lage-emissiezone in Brussel. Die camera staat namelijk opgesteld op een plaats waar die Lage Emissiezone nog niet geldt. Die begint pas aan het op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring. En dus kregen heel wat chauffeurs ten onrechte een boete in de bus. Intussen is bekend dat de chauffeurs hun onterechte LEZ-boete niet hoeven te betalen. “Wie wel betaald heeft krijgt geld teruggestort” zegt woordvoerder Denis Delbecque van Brussel Fiscaliteit.

De lage-emissiezone in Brussel werd van kracht in 2018 en weert sterk vervuilende auto's uit de hoofdstad. Camera's registreren ook dergelijke overtredingen, maar de camera op de Bergensesteenweg deed dat ten onrechte.  Die staat op de grens tussen Anderlecht en Sint-Pieters-Leeuw en daar geldt die lage-emissiezone nog niet. Ook vrachtwagenchauffeur Patrick Verheirstraeten kreeg een boete en hij zag meteen dat er iets niet klopte. 

Geen Lage Emissiezone op plaats van de camera

"Toen ik mijn boete in de bus kreeg, realiseerde ik mij dat daar geen panelen staan die de lage-emissiezone aanduiden", vertelt Patrick.  "Dan ben ik gaan kijken op de website van Fiscaliteit Brussel en daar staat een plan waarop duidelijk aangeduid staat dat de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw LEZ-vrij is en het was dus niet de bedoeling dat dat een lage-emissiezone-boete van 350 euro zou opleveren", zegt Patrick nog. 

Boetes kwijtgescholden

"Ik heb dan een bezwaarschrift ingediend via de website van Fiscaliteit Brussel gericht aan de directeur-generaal", voegt Patrick Verheirstraeten er nog aan toe. "En na twee dagen heb ik bericht gekregen dat ze mijn boete kwijtgescholden hebben".  Bij Brussel fiscaliteit erkennen ze de vergissing en de camera op de Bergensesteenweg is gestopt met het detecteren van overtredingen tegen de lage-emissiezone. Chauffeurs die voor dergelijke overtreding een boete gekregen hebben, hoeven die niet te betalen en wie ze al betaald heeft, krijgt het geld sowieso teruggestort."

Meest gelezen