Radio 2

6 kleuters en 1 begeleidster van kinderopvang naar het ziekenhuis: oorzaak nog onbekend

In Gistel zijn 6 kinderen en een begeleidster van kinderopvang De Zonnebloem naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer vermoedde dat het om een CO-vergiftiging ging. Maar de testen in het ziekenhuis waren negatief. "Alle installaties waren ook perfect in orde. Het is dus onduidelijk wat de oorzaak was van de symptomen bij de kinderen", zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD).

Iets voor 11 uur begonnen de kinderen zich loom en duizelig te voelen. Sommigen kregen ook hoofdpijn. De 6 kinderen zaten in een losstaand gebouw, naast het hoofdgebouw van De Zonnebloem en zijn meteen naar het hoofdgebouw gebracht. De brandweer kondigde meteen na de oproep het medisch rampenplan af.

Niemand was bewusteloos, maar voor alle zekerheid zijn ze toch naar het ziekenhuis overgebracht. "Door hun symptomen hadden we meteen een vermoeden van een CO-vergiftiging. De kinderen zijn er niet erg aan toe, maar gezien de leeftijd van de kinderen konden we geen enkel risico nemen", zegt de schepen van Jeugd en Kinderopvang, Ann Bentein (Open VLD). 

(Lees verder onder de foto.) 

Radio 2

De brandweer vermoedde dat het om een CO-vergiftiging ging maar de eerste metingen in het bijgebouw waren al negatief. Ook de testen in het ziekenhuis voor CO-vergiftiging waren negatief. "Uit voorzorg hebben we de verwarmingsketel afgesloten. We hebben ook een erkend technicus opgeroepen om alles grondig te controleren", zegt majoor Frank Vanhixe van brandweerpost Gistel.

De technicus heeft geen defect gevonden aan de installatie en alles werkt zoals het hoort. "Het is voorlopig nog onduidelijk wat de exacte oorzaak is van de symptomen bij de kinderen. Er moesten geen kinderen in het ziekenhuis blijven", zegt burgemeester Defreyne. "Intussen zijn alle kinderen weer naar de buitenschoolse kinderopvang. De ouders zijn op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen," besluit Defreyne.

Meest gelezen