Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Coronapiek in India: ziekenhuizen overrompeld, lockdowns in grootste steden Mumbai en New Delhi

In India grijpt het coronavirus de laatste dagen wild om zich heen. De voorbije dag zijn 200.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat cijfer ligt dubbel zo hoog als begin deze maand. Omdat ziekenhuizen de toestand nog nauwelijks de baas kunnen, kondigen overheden in ijltempo striktere maatregelen aan. De hoofdstad New Delhi gaat tijdens de weekends op slot. In Mumbai, de grootste stad van India en de hoofdstad van de zwaar getroffen deelstaat Maharashtra, is gisteren al een nieuwe lockdown ingegaan. 

200.000 nieuwe besmettingen in één dag is een nieuw recordcijfer, het zevende al in acht dagen tijd. Niet alleen zijn de besmettingscijfers hoog, de curve stijgt ook exponentieel. Het aantal besmettingen dat gisteren is geregistreerd ligt dubbel zo hoog als begin deze maand. 

In absolute cijfers heeft India intussen Brazilië ingehaald als het op één na zwaarst getroffen land (na de Verenigde Staten). De tweede golf dreigt er veel zwaarder uit te vallen dan de eerste piek, in september 2020.

Rijkste deelstaat is epicentrum

Het epicentrum van de tweede golf is de rijke westelijke deelstaat Maharashtra, waarvan Mumbai de hoofdstad is. Ongeveer een kwart van de Indiase besmettingen worden daar geregistreerd. Maar ook de deelstaat Gujarat, boven Maharashtra, en het gebied rond de hoofdstad New Delhi, beide in het noorden van het land, zijn zwaar getroffen. 

De ziekenhuizen worden overrompeld door de alarmerende toename van het aantal patiënten. "De toestand is afschuwelijk, zegt een verantwoordelijke van een ziekenhuis in Nagpur (Maharashtra) bij het persagentschap Reuters. "We hebben 900 bedden, maar een 60-tal patiënten moet wachten omdat we geen plaats voor hen hebben."

Tientallen patiënten moeten wachten omdat we geen plaats voor hen hebben

In het hoofdstedelijk gebied rond New Delhi worden hotels en congrescentra ingericht om coronapatiënten te behandelen die minder ernstig ziek zijn.

Vaccinatietempo moet omhoog

Verschillende ziekenhuizen melden ook een tekort aan medische zuurstof. De deelstaat Maharashtra heeft de centrale regering gevraagd om legervliegtuigen met zuurstoftanks te sturen. De regering zegt dat de productie van medische zuurstof de laatste twee dagen is opgevoerd, en dat er voldoende voorraad zou moeten zijn voor de ziekenhuizen. In normale omstandigheden is het grootste deel van de zuurstofproductie in India bestemd voor de industrie, vooral voor de productie van staal. 

De regering wil ook het vaccinatietempo opvoeren. India is in januari begonnen met zijn vaccinatiecampagne, maar tot nu toe verloopt die traag. Slechts zo'n 4 procent van de bevolking van 1,3 miljard Indiërs is op dit moment gevaccineerd. 

India is een van de grootste vaccinproducenten ter wereld. Door de nieuwe coronapiek in eigen land ziet het zich genoodzaakt de uitvoer van vaccins naar het buitenland uit te stellen.

Lockdowns

Om het tij te proberen te keren, zijn in de grootste steden Mumbai en New Delhi nu ook opnieuw strenge lockdownmaatregelen van kracht. In New Delhi zal tijdens de weekends een lockdown geleden. In Mumbai werd gisteren al een lockdown ingevoerd, tot eind april.

Dat leidde tot taferelen die deden denken aan het voorjaar van vorig jaar, toen voor het eerst een strikte lockdown werd aangekondigd in heel India. Mensen, vooral arme dagloners, probeerden ook nu weer in groten getale de stad te verlaten omdat ze vrezen zonder inkomen te vallen als alles dicht is en ze niet kunnen werken.  

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De nieuwe strikte maatregelen in Mumbai en Delhi staan in schril contrast met wat zich nog maar enkele dagen geleden afspeelde elders in India. 

Nieuwe virusvariant

In Haridwar in het noorden van het land kwamen honderdduizenden hindoes uit het hele land samen voor een onderdompeling in de heilige rivier Ganges. Het rituele bad maakt deel uit van Kumbh Mela (Kruikenfeest), een van de belangrijkste hindoefeesten. Het feest, dat normaal gezien twee weken duurt, werd door de regering ingekort, maar dus niet geschrapt. 

Ook bijeenkomsten voor de regionale verkiezingen in vier deelstaten zijn de voorbije weken gewoon doorgegaan. 

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal" van de onderdompeling in de Ganges eerder deze week (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Die lakse houding ligt volgens epidemiologen aan de basis van de huidige steile opmars van het coronavirus. Sinds de besmettingscijfers na september in dalende lijn gingen, was de teneur dat het ergste achter de rug was. Voorzorgsmaatregelen als afstand houden en een mondmasker dragen bleven meer en meer achterwege.

Een andere oorzaak zou de opgang kunnen zijn van een Indiase virusvariant met twee specifieke mutaties. Veel is nog onduidelijk over die variant, maar de vrees bestaat dat die mogelijk besmettelijker en ziekmakender is, en de immuniteit omzeilt. 

Meest gelezen