Mads Nissen/ Politiken/ Panos Pictures

Knuffelen in tijden van corona: dit is de winnaar van de World Press Photo Award

De Deense fotograaf Mads Nissen heeft de World Press Photo gewonnen. Dat is de prijs voor de beste persfoto van het jaar. De foto werd genomen in een woonzorgcentrum in Brazilië. Door de coronapandemie konden rusthuisbewoners maandenlang geen familie of vrienden knuffelen of zien. Na vijf maanden krijgt een 85 jaar oude bewoonster voor het eerst opnieuw een knuffel door een plastiek gordijn. Bekijk hieronder ook de winnende foto's in de andere categorieën. Er vielen geen Belgen in de prijzen.

Als foto van het jaar, koos de jury voor de foto van de Deense fotograaf Mads Nissen. De foto heet "De eerste knuffel" en staat volgens de jury symbool voor de hoop die blijft leven, zelfs in tijden van zelfisolatie. Op de foto krijgt de Braziliaanse rusthuisbewoonster Rosa Luzia Lenardi (85) voor het eerst in vijf maanden een knuffel van een verzorgster via een plastiek gordijn. Brazilië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Juryvoorzitter Kevin WY Lee is dan ook tevreden met deze winnaar: "Deze iconische foto herdenkt een buitengewone periode in ieders leven. De foto straalt kwetsbaarheid en verlies uit, maar ook de wil om te overleven. Als je lang genoeg naar de foto kijkt, dan zie je in het plastieke gordijn vleugels: het symbool van de hoop."

Deze foto vat alle gevoelens rond de coronapandemie: kwetsbaarheid en verlies, maar ook hoop op het einde van deze crisis

Kevin WY Lee, Creatief directeur World Press Photo Awards
Mads Nissen/ Politiken/ Panos Pictures

De winnaar, de Deense fotograaf Mads Nissen zoekt in zijn werk altijd naar empathie, verbondenheid en intimiteit tussen mensen. Over "De eerste knuffel" vertelt hij: "Voor mij is dit een verhaal over hoop en liefde in de moeilijkste tijden. Toen ik hoorde over de crisis die zich in Brazilië afspeelde en het slechte leiderschap van president Bolsonaro, voelde ik echt de drang om er iets mee te doen."

Voor mij is dit een verhaal over hoop en liefde in de moeilijkste tijden

Mads Nissen, fotograaf

Het is niet de eerste keer dat Nissen de prijs voor beste persfoto wint. In 2014 won hij met een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint-Petersburg.

Fotoverhaal van het jaar

De beste persfoto is dé hoofdprijs, maar er zijn nog verschillende andere categorieën, 10 in totaal. Voor alle categorieën zijn er 74.470 foto's ingestuurd van 4.315 fotografen. Uiteindelijk werd er per categorie één winnaar voor een foto en één winnaar voor een reeks foto's gekozen. Er zat dit jaar geen Belg bij de winnende foto's.

De prijs voor persfotoverhaal van het jaar ging naar de Italiaanse fotograaf Antonio Faccilongo. Hij maakte een achtdelige fotoreeks van een liefdesverhaal in de setting van een van de langst durende conflicten ter wereld: de oorlog tussen Israël en Palestina. Het fotoverhaal toont de impact van het conflict op het familiaal leven van Palestijnse gezinnen.

Hieronder ziet u het fotoverhaal (lees verder na de foto's):

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8
WPPA
WPPA
WPPA
WPPA
WPPA
WPPA
WPPA
WPPA

Portret

In de categorie portret won de Russiche fotograaf Oleg Ponomarev met zijn foto "De transitie: Ignat".  Op de foto staat Ignat, een transgender man, samen met zijn vriendin Maria in een kamer in Sint-Petersburg in Rusland. 

De weg voor gelijke rechten voor LGTB+ mensen is in Rusland nog lang. Transgenders staan ook nog voor grote uitdagingen bij het verkrijgen van toegang tot sociaal, economische en culturele rechten aangezien hun geslacht niet wettelijk erkend wordt. Daardoor hebben ze geen toegang tot de gepaste gezondheidszorg of officiële ondersteuning tegen discriminatie. De jury koos deze foto als winnaar omwille van het maatschappelijke belang ervan en de intimiteit en kwestbaarheid die de fotograaf wist vast te leggen op zijn foto.

Milieu

In de categorie milieu wint Ralph Pace, een onderwaterfotograaf uit Californië. In november van vorig jaar fotografeerde hij op een duiktocht deze zeeleeuw die nieuwsgierig richting een mondmasker zwemt. Volgens de BBC worden er wereldwijd maandelijks 129 biljoen mondmaskers gebruikt. Een deel daarvan wordt weggegooid in zee. Deze maskers bevatten plastiek en zijn dus schadelijk voor alle dieren die in de zee leven. Volgens de internationale dierenorganisatie, World Animal Protection, sterven er elk jaar zo'n 136.000 zeehonden, zeeleeuwen en walvissen door het plastic in de zeeën en oceanen.

Sport

In de categorie sport wint de foto van een Duitse man die aan "boulderen" doet. Dat is een discipline binnen de klimsport waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een touw of een andere soort zekering. Door de coronacrisis bleven alle klimzalen in München (Duitsland) een tijdlang gesloten. Daardoor gingen atleten op zoek naar alternatieve trainingsmethoden en dat leverde deze mooi foto op.

Wereldwijde tentoonstelling

De winnaars van alle andere categorieën kunnen vanaf vandaag t.e.m. 17 april online bekeken worden. Dat kan hier.

Vanaf daarna starten de foto's aan een wereldwijde tournee. Vanaf 14 juli kan u de foto's in Knokke-Heist gaan bewonderen in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Wilt u de foto's liever thuis bekijken? Het World Press Photo Yearbook 2021, uitgegeven door Lannoo, toont de nieuwste winnaars - de meest opvallende beelden en meeslepende verhalen.

BELUISTER - Fotograaf Michiel Hendryckx laat in "De wereld vandaag" zijn licht schijnen over de winnaar:

Meest gelezen