Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In nasleep van publicatie Mohammedcartoons: Fransen krijgen de raad Pakistan te verlaten na gewelddadige incidenten

De ambassade van Frankrijk in Pakistan raadt Fransen en Franse bedrijven aan om het land tijdelijk te verlaten. "De Franse belangen worden geconfronteerd met ernstige bedreigingen", zo klinkt het in de mededeling. De oproep volgt op enkele dagen van incidenten in verschillende grote Pakistaanse steden. 

De onrust gaat terug op de publicatie van cartoons met de profeet Mohammed in het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Vorig jaar, na de moord op een Franse leraar die de cartoons in zijn klas had getoond, drukte Charlie Hebdo verscheidene oude spotprenten opnieuw af. Het blad kreeg de steun van president Macron, die verwees naar het onaantastbare recht op vrije meningsuiting.

Extremistische moslimpartij eist uitwijzing Franse ambassadeur

Dat was niet naar de zin van de extremistische moslimpartij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), die sindsdien van de Pakistaanse overheid eist dat de Franse ambassadeur zou worden uitgewezen. Begin deze week had hun leider Saad Rizvi opgeroepen tot een betoging op 20 april om de eis kracht bij te zetten. De man werd niet lang daarna opgepakt door de Pakistaanse politie. (lees verder onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Die arrestatie leidde meteen tot protest van aanhangers van TLP. In grote steden als Lahore en Karachi werden invalswegen bezet door duizenden demonstranten. De blokkade zorgde een tijdlang voor problemen in ziekenhuizen waar covidpatiënten worden verzorgd, omdat levensnoodzakelijke zuurstof niet meer kon worden geleverd. Bij het protest vielen ook zeker twee doden, één betoger en één politieman.

Wordt de islamistische partij verboden?

De TLP-partij was de voorbije jaren regelmatig aanstoker van massaal protest tegen wat ze "blasfemie" of godslastering noemt. De regering wordt onder druk gezet om harder op te treden tegen westerse landen die door de islamisten worden beschouwd als moslimvijandig. Premier Imran Khan blaast warm en koud. Hij fulmineert regelmatig tegen het Westen als het gaat over de islam en riep vorig jaar op tot een boycot van Franse producten, maar tegelijk overweegt zijn regering om de extremistische TLP te verbieden.

De situatie is nu zo gespannen dat Parijs zijn onderdanen en bedrijven die actief zijn in Pakistan de raad geeft om het land tijdelijk te verlaten.  "We weten dat de ontwikkelingen in het land snel kunnen escaleren," zegt een diplomatieke bron.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen