Genk maakt zich op voor een terrasjesgolf met extra ruimte en subsidies

De stad Genk heeft de nieuwe coronamaatregelen niet afgewacht om de heropening van de horeca grondig voor te bereiden. De komende weken staan in functie van het creëren van zo veel mogelijk terrasruimte en het optimaliseren van de terrassen zelf, waarvoor de stad zelfs een subsidie uittrekt.  

Het Genkse stadsbestuur rolt de komende weken drie actiepunten uit. “Eerst en vooral zullen we meer ruimte ter beschikking stellen aan onze lokale horeca”, verduidelijkt Toon Vandeurzen, schepen van Economie. “We zullen voorzien in een digitale versnelde procedure om meer openbaar domein in te nemen voor terrassen. Anderzijds zullen we extra locaties ter beschikking stellen die de lokale horeca kan exploiteren, denk maar aan het zomerterras bij het Molenvijverpark of Zomerkamp op het Evenementenplein." 

Vakantiegevoel

Daarnaast rolt de stad opnieuw het concept Iedereen Terrast uit. “Omdat we weten dat het de mensen zal afgeraden worden om naar het buitenland te trekken halen wij het vakantiegevoel naar onze stad. We gaan het centrum en enkele specifieke straten sfeervol en zomers inrichten”, vervolgt de schepen.

Subsidie voor onder meer dekentjes, planten of CO2-meter

Op dinsdag 20 april legt het stadsbestuur een subsidiereglement voor aan de gemeenteraad om de Genkse horeca een duwtje in de rug te geven tijdens hun opstart. “We trekken hiervoor 100.000 euro uit. Elke lokale horeca-eigenaar ontvangt 300 euro om zijn of haar terras veiliger en aangenamer te maken. Denk maar aan de aankoop van dekentjes, een CO2-meter of duurzaam groen. En we voorzien ook 100 euro om aan de EK-sfeer tegemoet te komen, een traditie in onze stad. De grote schermen blijven deze keer helaas uit, maar we willen de gebruikelijke voetbalsfeer toch zo goed als mogelijk evenaren”, aldus Vandeurzen. 

Meest gelezen