Erfgoed Vlaamse Gemeenschap

Herstellingswerken aan Gents kasteel Borluut snel gestart "om  babyvleermuisjes rustig te laten geboren worden"

In het Gents beschermd kasteel Borluut in deelgemeente Sint-Denijs-Westrem wordt versneld gestart met herstellingswerken aan het kasteel. In de toren leven vleermuizen en die houden een winterslaap tot maart. Het was wachten tot na hun winterslaap om met de werken te starten, maar de stad wil ook dat de werken rond zijn tegen juni. Dan worden de baby vleermuizen geboren en hebben ze ook de rust nodig. 

De werken starten aan de toren en daarna wordt het hele gebouw aangepakt. De stad heeft een masterplan klaar om de hele site, gebouwen en park, een nieuwe bestemming te geven. Hoe precies dat gebeurt, is nog niet duidelijk. De dringende werken zijn wel al gestart, met respect voor de vleermuizenpopulatie. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. 

René Janssen

Strakke planning

De aannnemer heeft een duidelijke opdracht gekregen. "De werken mochten pas beginnen na de winterslaap van de vleermuizen, maar voor de geboorte van de babyvleermuisjes. De geboorte van vleermuizen is voorzien in juni. Dus tegen dan moeten de werken af zijn en moeten de jongen in alle rust kunnen worden geboren", zegt schepen Annelies Storms(Vooruit). De stad betaalt 240.000 euro voor de herstellingswerken aan het kasteel. 

De vleermuizen zijn welkom, we maken vlieggaten om ze in en uit te laten vliegen

Annelies Storms, schepen

Ook Natuurpunt is blij dat de stad aandacht heeft voor de vleermuizenpopulatie in het kasteel. "Vleermuizen hebben soms een kwalijke reputatie, maar dat is onterecht", zegt Daan Dekeukeleire,"Vleermuizen in onze contreien zijn zeer nuttige beestjes, want ze kunnen per nacht  wel 3000 muggen, motjes en kevertjes eten. "

Beluister hier het volledige gesprek met Daan Dekeukeleire bij Radio2 Oost-Vlaanderen

Meest gelezen