Radio 2

Het Gentse UZ stelt masterplan voor: "Nadenken over hoe we het tekort aan parkeerplaatsen kunnen oplossen"

Het Gentse UZ heeft een masterplan voorgesteld waarin de krijtlijnen staan hoe het ziekenhuis er over enkele jaren moet uitzien. Dat staat te lezen in De Gentenaar. Naast nieuwe gebouwen, gaat het ziekenhuis ook bekijken hoe de verkeersstroom er moet uitzien en waar er plaats is voor groenzones. Het parkeerprobleem wordt de grootste uitdaging en daar moet de stad Gent ook nog akkoord mee gaan. 

Patiënten die een afspraak hebben komen vaak veel vroeger naar het ziekenhuis om zeker te zijn van een parkeerplaats. Dat is al jaren zo en nu wil het ziekenhuis daar komaf mee maken. In het masterplan zou een toekomstgericht mobiliteitsplan staan, goed voor de patiënt, de werknemers en de studenten. De details zijn niet gekend. .

500 extra parkeerplaatsen

Enkele jaren geleden wilde het UZ Gent 500 extra parkeerplaatsen, toen al waren er dagelijks tussen 3000 en 8000 auto's per dag. Extra parkeerplaatsen zag de stad niet zitten. Toen bleek ook dat de meerderheid van het personeel met de auto kwam werken en dat dus de meeste parkeerplaatsen door eigen personeel en studenten waren ingenomen. En dus gaat het ziekenhuis het personeel nu proberen te sensibiliseren om de auto meer thuis te laten.

vlotte bereikbaarheid te voet, met de fiets en met de auto

Karlien Wouters, woordvoerder

Hoe parkeerprobleem oplossen ?

Het ziekenhuis heeft de plannen in een masterplan gezet, maar uiteindelijk moet de stad Gent ook akkoord gaan. En daarover wordt momenteel onderhandeld. "Maar we wachten niet om al andere mobiliteitsproblemen aan te pakken", zegt woordvoerder Karlien Wouters van het UZ. "Ook op korte tijd willen we ons personeel en de studenten aanmoedigen om op een andere manier naar het ziekenhuis te komen. Er is een campagne opgezet om elektrische fietsen uit te testen. Eerder was er al een dergelijke campagne en iedere keer zien we dat mensen de switch maken naar een ander vervoersmiddel,  dus alle beetjes helpen"

Meest gelezen