© Radio 2

Hoogtechnologische loopband bij UHasselt helpt mensen met rugklachten of MS bij het wandelen 

Onderzoekers van de universiteit van Hasselt hebben vandaag een zeer geavanceerde loopband voorgesteld. Met dit toestel kunnen onderzoekers nagaan hoe mensen met rugklachten of met MS zich houden tijdens het wandelen of lopen.

Een patiënt staat op de loopband met een harnas aan, want alles moet veilig gebeuren. Op de benen en armen zijn sensoren geplakt. Professor Pieter Meyns: “Met de camera’s die op haar hangen, kunnen we tot in detail meten hoe ze beweegt of hoe ze haar evenwicht bewaart.” 

De loopband kan wel meer dan de gewone loopband die we kennen uit een fitnesscenter. “ We kunnen het toestel zijwaarts laten bewegen tijdens het wandelen en kijken hoe de persoon rechtop blijft. We kunnen ook verschillende vormen van struikelen nabootsen”, vertelt de professor. “Daarmee kunnen we zien hoe patiënten omgaan met een val en hen daarop laten trainen in een veilige omgeving.”

Professor Pïeter Meyns bekijkt de resultaten na een test op de loopband

De onderzoekers van de UHasselt kunnen met de loopband oefeningen ontwikkelen voor artsen en kinesitherapeuten. “Hiermee kunnen we oefeningen bedenken en testen voor patiënten die revalideren van lage rugpijn, MS (multiple sclerose) of ontwikkelingsstoornissen”, aldus professor Meyns.

Externe bedrijven kunnen ook gebruik maken van de speciale loopband. “Sportschoenfabrikanten kunnen met de hulp van dit toestel schoenen ontwikkelen”, vertelt onderzoekster Yvette Kerkum. “Maar ook farmaceutische bedrijven kunnen bekijken wat het effect is van bepaalde medicijnen op de bewegingen van een proefpersoon.”

Meest gelezen