Videospeler inladen...

Hoorzitting bestorming Capitool, Björn Soenens: "Het is een verwoestend rapport over Capitol Police"

In de Verenigde Staten heeft in het Huis van Afgevaardigden een belangrijke hoorzitting plaatsgevonden over de bestorming van het Capitool op 6 januari. De inspecteur-generaal van de United States Capitol Police, Michael Bolton, heeft toegelicht wat er die dag fout is gelopen. Het rapport van Bolton over de bestorming was erg kritisch voor de politie. 

Het rapport van de inspecteur-generaal van de United States Capitol Police, Michael Bolton, was voor de start van de hoorzitting al uitgelekt in de pers. "Het is een verwoestend rapport over Capitol Police", zei Amerikacorrespondent Björn Soenens.

"Het rapport zegt dat ze heel slecht voorbereid waren. Ze hadden slecht materiaal, de schilden van de oproerpolitie barstten bij de minste weerstand. Ze hadden extra schilden nodig, die lagen in een bus, maar de sleutel werd daarvan niet gevonden. Kogels die overtijd zijn, wapens die ze niet meer durfden inzetten, (...), gaat Soenens verder. Bolton concludeert dat de agenten niet adequaat hebben gereageerd op de aanval.

"Waarschuwingen in de wind geslagen"

"De meest verwoestende bevinding in zijn rapport is toch wel dat waarschuwingen drie dagen voordien in de wind werden geslagen door de United States Capitol Police" weet Soenens. "Die waarschuwingen kwamen van drie kanten: van de Capitol Police zelf, van de FBI en van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid."  

Soenens vertelt dat er intern een nota circuleerde waarin stond dat de aanval dit keer niet zou gaan tussen de demonstranten onderling, maar dat de aanval zich zou richten op het Capitool.  Maar deze nota werd "slecht verspreid".

Een van de vaststellingen van Bolton is dat er verandering moet komen binnen de politie. "De dienst moet helemaal hervormd worden tot een politiemacht, die het Amerikaanse Congres en de parlementsleden beschermt, in plaats van een dienst die optreedt na de feiten en totaal onmachtig is gebleken", aldus Soenens. 

(Lees verder onder de foto)

6 januari 2021
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In zijn getuigenis benadrukte Bolton verder de noodzaak van aanvullende training van Capitol Police-agenten en hij zei dat een gebrek aan training heeft bijgedragen aan het falen op 6 januari. “Training zou een prioriteit moeten zijn, aldus Bolton. Ook een betere uitrusting is noodzakelijk, klonk het nog.

Training zou een prioriteit moeten zijn

Inspecteur-generaal van de United States Capitol Police, Michael Bolton

Maar Bolton sprak ook met trots over de agenten. "Hoe dan ook, ze zullen elke dag opstaan en die badge omdoen”, aldus Bolton. "Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze de juiste middelen en opleiding hebben, maar ik heb er vertrouwen in."

(Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal)

Videospeler inladen...

Meest gelezen