Videospeler inladen...

Jean-Marie Dedecker houdt vol: "Terrassen openen op 1 mei ter bevordering van volksgezondheid"

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke houdt vol dat de terrassen in zijn kustgemeente al op 1 mei weer openen, een week vroeger dan het Overlegcomité toelaat. Volgens viroloog Marc Van Ranst speelt hij blufpoker op de kap van de horeca in zijn gemeente, maar Dedecker houdt vol dat "men ons al zo lang aan het lijntje houdt" en beschouwt zijn beslissing als een maatregel voor de  volksgezondheid. Beide heren gingen met elkaar in debat in "Terzake".  

Dat het Overlegcomité gisteren heeft beslist dat de horecaterrassen op 8 mei - en niet op 1 mei - weer open mogen, zint burgemeester Dedecker niet. "Men houdt ons al zo lang aan het lijntje. De horeca is bijna 7 maanden gesloten", klinkt het. Hij vermoedt een politieke agenda achter de beslissing om uit te stellen: de andere partijen zouden het de socialisten niet hebben gegund dat de horeca zou heropenen op 1 mei, het Feest van de Arbeid.

Wat u doet, is heel populistisch met de voeten van de horeca spelen

Viroloog Marc Van Ranst

Dedecker ontkent dat hij alleen maar aan de horeca zou denken. "Het gaat voor mij om de volksgezondheid", zegt hij. "Ik vrees niet om bestraft te worden. Er is nog nooit een burgemeester bestraft omdat hij extra maatregelen voor de volksgezondheid neemt." Hoezo, de volksgezondheid? Wie op een terras op de zeedijk zit, kan zich volgens de burgemeester van Middelkerke volop tegoed doen aan de jodiumrijke zeelucht.

Viroloog Marc Van Ranst ziet dat helemaal anders. "Dit is blufpoker. De horeca zelf wil dit ook niet. Wat u doet, is heel populistisch met de voeten van de horeca spelen. Want wat moeten die mensen doen? Openen en boetes betalen?" Horeca-uitbaters en klanten op hun terrassen riskeren wel degelijk een boete: dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) met zoveel woorden gezegd in "Het Journaal".

Als viroloog zou u moeten zeggen: iedereen buiten!

Burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke

Van Ranst pleit ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt die door het Overlegcomité zijn vastgelegd, maar Dedecker is vastberaden. "Waarom heb je er niet voor geijverd de mensen buiten te zetten? Nu sluiten jullie de mensen op en maak je het hen onmogelijk om buiten te komen. U doet ze ophokken en binnenblijven. Als viroloog zou u moeten zeggen: iedereen buiten!" 

Maar wat staat er nu te gebeuren in Middelkerke op 1 mei? "Ik verplicht niemand om open te doen", aldus de burgemeester. "We zullen zien wat er gebeurt."

Bekijk hieronder het debat tussen Jean-Marie Dedecker en Marc Van Ranst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen