Lego lanceert legoblokken voor blinden en slechtzienden

In Legoland in Australië hebben kinderen voor het eerst nieuwe legoblokken voor blinden uitgetest. Met de blokken kunnen kinderen al spelenderwijs kennismaken met de letters van het braillealfabet, het schrijf- en leessysteem voor mensen met een visuele beperking.

De legoblokken zien er hetzelfde uit als het klassieke Legospeelgoed, maar de noppen van de blokjes zijn zo gerangschikt dat ze de letters van het braillealfabet vormen. Het braillealfabet is gebaseerd op reliëf en de nopjes van legoblokken zijn daar ideaal voor. Op die manier kunnen blinde kinderen laagdrempelig experimenteren met de verschillende letters en tekens. Elk blokje heeft ook de geprinte versie van de letter, zodat familie, klasgenootjes of leerkrachten mee kunnen spelen en leren. 

Legoblokken met braille

Nu audioboeken en computerprogramma's steeds meer mogelijkheden bieden, leren jonge kinderen minder vaak braille. Toch kan braille interessant zijn omdat het ervoor zorgt dat mensen met een visuele handicap zo alle aspecten van een taal leren, ook spelling en grammatica. Braille bevat ook wiskundige symbolen en zelfs muzieknoten. De nieuwe legoblokjes moeten kinderen op weg helpen. 

De speciale legoblokjes kan je niet in de winkel vinden, maar worden gratis aangeboden voor scholen en andere organisaties die zich inzetten voor mensen met een visuele beperking. Ook in ons land zijn ze al beschikbaar en worden ze binnenkort verdeeld door de Brailleliga

Meest gelezen