Limburgse gemeenten worden grotendeels volgens de hulpverleningszones gegroepeerd

 

Limburg krijgt drie regio's waarbinnen de gemeenten in de toekomst moeten samenwerken. Eerder hadden de andere Vlaamse provincies op vraag van de Vlaamse regering al een akkoord over de zonevorming. In Limburg is de beslissing enkele keren uitgesteld omdat een meerderheid van de burgemeesters wilde vasthouden aan één zone op provinciale schaal. Maar dat heeft de Vlaamse regering geweigerd.

Gouverneur Jos Lantmeeters had van de Vlaamse regering de opdracht gekregen om een voorstel uit te werken in overleg met de burgemeesters. Een eerste deadline - Pasen - werd niet gehaald, maar vandaag in de vooravond heeft hij een ontwerp voorgesteld waarover de Vlaamse regering mogelijk eind volgende week al een beslissing zal nemen.

Brandweerzones

Uitgangspunt zijn de drie bestaande hulpverleningszones waarbinnen de brandweer in Limburg samenwerkt. Daarin gebeuren slechts drie verschuivingen. Beringen en Tessenderlo die in in hulpverleningszone Zuid-West-Limburg zitten, worden aan Noord-Limburg toegevoegd, terwijl Bree verschuift van Noord- naar Oost-Limburg. "Beringen is de derde grootste stad van Limburg en terwijl de andere zones met Hasselt en Genk al een grotere stad hadden, ontbrak die nog in het noorden", licht de gouverneur toe. "Daarnaast is Beringen mee betrokken in de gesprekken voor de vorming van een grote politiezone in Noord-Limburg. Tessenderlo gaat ook mee omdat het denkt aan een fusie met Ham, dat al tot Noord-Limburg behoort." Bree heeft verschillende samenwerkingen op medisch vlak met de regio rond Maaseik en Genk. 

De bevolking zal er niet veel van merken, alleen dat sommige zaken vlotter gaan

Gouverneur Jos Lantmeeters

Gouverneur Jos Lantmeeters noemt het geen verdeling van de provincie, maar een groepering van gemeentes. "De supra-regionale bundeling moet gemeentes stimuleren om op een positieve manier samen te werken. En dat gaat niet over spectaculaire dingen maar personeelsbeleid, wijkwerkingen, ... zaken waar het grote publiek niet veel van zal merken, behalve misschien dat alles vlotter gaat. Vlaanderen zegt ook dat alles wat economisch is, en economisch voordeel voor heel de provincie inhoudt, mag behouden blijven. Trouwens, als de Limburgers het eens zijn kunnen ze nog altijd op Limburgs niveau blijven samenwerken zoals dat nu al gebeurt op het vlak van afval bijvoorbeeld."

Geen nieuwe welkombordjes

De gouverneur benadrukt dat de groepering van de Limburgse gemeentes geen enkele relatie heeft met de provincie Limburg of het bestuur van de provincie. “We spreken hier niet over besturen, hoofdsteden of structuren. Niemand zal straks een bordje langs de autosnelweg met een verwelkoming in een nieuwe regio.” 

Het ontwerp gaat nu naar de Vlaamse regering die de uiteindelijke beslissing zal nemen.

Meest gelezen