AFP or licensors

Liveblog - WHO: "Meer dan 1 miljoen coronadoden in Europa", Noorse adviesraad wil stopzetting AstraZeneca

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is op weekbasis lichtjes gedaald, tot gemiddeld 246 per dag. Er liggen 941 patiënten op intensieve zorg, dat zijn er 6 minder dan gisteren, er is dus slechts een miniem verschil. Het Overlegcomité heeft gisteren versoepelingen aangekondigd die gekoppeld zijn aan onder meer het aantal patiënten op intensieve zorg. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt intussen dat in Europa de kaap van 1 miljoen coronadoden is gerond. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Noors gezondheidsagentschap adviseert te stoppen met AstraZeneca

Het Noorse gezondheidsagentschap adviseert de regering om te stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het agentschap vindt het risico op bloedklonters te groot.

Woensdag besloot Denemarken al om het vaccin links te laten liggen. Nu adviseert het Noorse gezondheidsagentschap om hetzelfde te doen. Het gebruik is in Noorwegen on hold geplaatst sinds 11 maart en het land heeft zijn eigen onderzoek gevoerd.

"Er is nu aanzienlijk meer kennis over de link tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame maar ernstige gevallen waarbij het aantal bloedplaatjes daalt en er klonters worden gevormd", zei Geir Bukholm, directeur van het agentschap. "Daarom hebben we aanbevolen om het vaccin niet langer te gebruiken in de Noorse campagne."

WHO: "Meer dan 1 miljoen coronadoden in Europa"

Het aantal coronadoden in Europa bedraagt nu meer dan één miljoen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elke week komen er 1,6 miljoen besmettingen bij, meldt de WHO. Dat zijn er 160 per minuut.

Volgens Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, beginnen de besmettingen in verschillende Europese landen wel te dalen. Vooral bij de oudste inwoners, omdat in die groep de vaccinatie het verst gevorderd is.

Kluge gaf ook nog mee dat een coronabesmetting een hogere kans geeft op bloedklonters dan een inenting met het AstraZeneca-vaccin. "Er moet niet aan worden getwijfeld dat het AstraZeneca-vaccin efficiënt is om het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens te laten dalen", zei de Belg. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik dan ook aan voor alle volwassenen.

Wereldwijd zijn er nu net geen 3 miljoen overlijdens volgens een telling van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit. Het Amerikaanse continent is het zwaarst getroffen, gevolgd door Europa. Binnen het Amerikaanse continent hebben de VS, Brazilië en Mexico het hoogste aantal sterfgevallen genoteerd.

Waarschijnlijk binnen het jaar derde prik van Pfizer-vaccin nodig om beschermd te blijven

Wie nu wordt ingeënt met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, zal waarschijnlijk binnen het jaar een extra prik nodig hebben om beschermd te blijven tegen het virus. Dat heeft Pfizer-CEO Albert Bourla donderdag gemeld.

"Het is heel belangrijk om de groep mensen die vatbaar zijn voor het virus zo klein mogelijk te houden", zei de CEO aan de Amerikaanse zender CNBC. Hij gaf ook aan dat het mogelijk is dat mensen zich op termijn elk jaar moeten laten vaccineren tegen het coronavirus.

Pfizer zei al in februari dat het tests uitvoert met zogenaamde "boostervaccins", die toegediend zouden worden na de twee dosissen die nodig zijn voor een bescherming tegen het coronavirus. En ook Moderna, dat net als Pfizer een mRNA-vaccin ontwikkelde, voert onderzoek naar boostervaccins.

Eerste minister De Croo vraagt om het hoofd koel te houden

Eerste minister Alexander De Croo heeft gevraagd om voldoende verantwoordelijkheidszin en koelbloedigheid te bewaren in de strijd tegen de coronapandemie. Hij reageerde zo bij de Franstalige openbare omroep RTBF op de onvrede over de beslissing om de horecaterrassen pas op 8 mei te heropenen

De beslissing van het Overlegcomité om de heropening van de cafés en restaurants van 1 naar 8 mei te verschuiven en in een eerste fase te beperken tot de terrassen, zorgde voor veel wrevel bij de horeca. Enkele burgemeesters lieten verstaan dat ze niet de middelen hebben om deze maatregelen te controleren, en dat ze niet zouden verhinderen dat bepaalde uitbaters hun zaak zouden openen.

"Iedereen moet het hoofd koel houden", reageerde de premier bij de Franstalige openbare omroep RTBF. "Het laatste wat we nu moeten doen, is overgaan tot een wedstrijdje armworstelen."

Pfizer-topman Bourla verdedigt prijs van zijn vaccin

Het vaccin van Pfizer/BioNTech tegen COVID-19, vandaag een van de duurste op de markt, is niet duurder dan een maaltijd en zal zonder winst worden aangeboden aan arme landen, vooral in Afrika. Dat heeft Albert Bourla, topman van de Amerikaanse farmaceut, donderdag gezegd.

"De vaccins hebben een onschatbare prijs. Ze redden mensenlevens, ze laten toe dat de economie heropend wordt, maar we verkopen ze voor de prijs van een maaltijd", verzekerde Bourla in een gezamenlijk interview met het Franse dagblad Les Echos, het Duitse Handelsblatt, de Italiaanse Corriere Della Serra en het Spaanse El Mundo.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is samen met dat van Moderna het vaccin dat door de Europese Commissie het duurste is aangekocht voor de huidige vaccinatiecampagne, volgens gegevens die enkele maanden geleden werden onthuld door een Belgische regeringslid.

De eenheidsprijs van het Pfizer-vaccin bedroeg 12 euro, steeg tot 15 euro en de contracten zijn getekend voor een bedrag van 19,5 euro, aldus de Bulgaarse premier Boïko Borissov die zondag wordt geciteerd door de website Euractiv.

Artsen Zonder Grenzen vraagt Braziliaanse regering om ernst van coronacrisis te erkennen

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept de Braziliaanse regering donderdag op om een gecoördineerde respons op de coronacrisis in het land. "De situatie in het land stevent recht af op een humanitaire crisis", klinkt het.

"Ernstig zieke mensen sterven voor de deuren van de afdelingen intensieve zorg, die overvol liggen met kritieke patiënten", zegt Pierre Van Heddegem, COVID-19 Noodsituatie Coördinator Brazilië voor AZG, in een video. "Maskers worden gemeden, fysieke afstand wordt genegeerd en er worden weinig maatregelen opgelegd om de mensen te beschermen. De Braziliaanse autoriteiten moeten beroep doen op wetenschap en hun COVID-19-respons aanpassen om meer doden en de instorting van het gezondheidssysteem te voorkomen", aldus Van Heddegem.

Volgens AZG komt daar nog bij dat het medisch personeel volledig uitgeput is, dat er desinformatie en zelfs foute behandelingen circuleren en dat de vaccinaticampagne niet loopt. AZG spreekt van "acuut gebrek aan politieke goodwill om gepast te reageren". Van Heddegem: "Preventieve maatregelen en uitgebreide COVID-19-tests zijn van cruciaal belang. De pandemie kan niet enkel aan dokters en verpleegkundigen worden overgelaten."

Minister Verlinden benadrukt dat terrassen niet voor 8 mei open mogen: "Horeca-uitbaters en bezoekers zullen beboet worden"

Verschillende burgemeesters, zoals Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke, willen de terrassen van horecazaken in hun gemeente toch al openen op 1 mei. Dat is één week vroeger dan 8 mei, de datum die het Overlegcomité heeft bepaald. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betreurt de plannen van de burgemeesters en wijst erop dat zowel horeca-uitbaters als bezoekers beboet zullen worden. 

Lees het volledige artikel hier:

Meer dan 100.000 coronadoden in Frankrijk

In Frankrijk is de kaap van 100.000 coronadoden gerond. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Corona blijft Frankrijk in zijn greep houden. Ondanks de verstrenging van de maatregelen de voorbije weken. 

Zo werd in het land een avondklok vanaf 18uur afgekondigd en mogen de Fransen zich niet verder dan 10 kilometer buiten hun woning begeven. Toch blijven de cijfers erg slecht. De voorbije 24 uur werden weer meer dan 300 doden geregistreerd. De dag ervoor bedroeg het aantal coronadoden 99.805.

Psycholoog Inez Germeys: "Moeilijk te begrijpen waarom we twee weken geleden zo strikt moesten zijn en nu lijkt dat plots niet meer nodig"

Psycholoog Inez Germeys stelt zich vragen over de aangekondigde versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd na het Overlegcomité. Germeys verbaast zich erover dat er data gepind zijn voor verregaande versoepelingen, maar geen duidelijke cijfers zijn gegeven over het aantal ziekenhuisopnames om die versoepelingen te laten doorgaan.

"We zien dat de motivatie om de maatregelen op te volgen de voorbije weken enorm gedaald is. De mensen geloven niet meer in het nut van de coronamaatregelen. In die zin was er nood aan een beetje ademruimte. Het is begrijpelijk dat een aantal van de versoepelingen er komen. Anderzijds zien we dat de motivatie om de regels te volgen, is beginnen afnemen op het moment dat de mensen niet meer zagen wat de relatie was tussen hun gedrag en de cijfers", zegt Germeys in "De wereld vandaag".

Dat is volgens Germeys begonnen toen de kappers opnieuw open mochten, ook al waren de cijfers niet gedaald zoals vooropgesteld. "Dat heeft een gevoel gegeven van blijkbaar doen de cijfers er niet toe. Dat is iets wat ons erg zorgen baart. Men heeft nu plotseling heel veel versoepelingen in het vooruitzicht gesteld, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. Door een strikte datum voorop te stellen voor versoepelingen, gaat de ontgoocheling bijzonder groot zijn wanneer ze niet doorgaan."

Hoe meer je mensen betrekt bij de besluitvorming en de cijfers, hoe meer mensen kunnen begrijpen wat er aan de hand is. "Ik was heel verbaasd over de beslissingen, want als we naar de cijfers kijken, dan zijn die niet goed. Het is moeilijk te begrijpen waarom we twee weken geleden zo strikt moesten zijn en nu lijkt dat plotseling niet meer nodig, ook al zitten we in een heel precaire situatie."

Afrikaanse Unie: "Leveringen van coronavaccins aan Afrika zitten in een impasse"

De leveringen van coronavaccins aan Afrikaanse landen bevinden zich "in een impasse". De vaccinatiecampagnes van sommige landen dreigen daardoor te worden afgeremd, zo heeft de directeur van Agentschap voor Volksgezondheid van de Afrikaanse Unie (Africa CDC) donderdag gewaarschuwd.

Heel wat Afrikaanse landen zijn voor hun vaccinatiecampagne afhankelijk van het Covax-programma, dat als doel heeft om de armste landen toegang te geven tot de coronavaccins. Daarvoor wordt gerekend op de productie van vaccins in het Serum Institute of India. Maar India had eind maart aangekondigd dat het de export zou beperken om een nieuwe golf van besmettingen in eigen land te bestrijden.

"We bevinden ons als continent in een impasse", zegt viroloog John Nkengasong van Africa CDC daarover op een persconferentie. "De toegang tot vaccins is voor ons als continent beperkt en dit heeft gevolgen voor de manier waarop we ons vaccinatieprogramma uitrollen."

De 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie (AU) hebben in totaal al 13,9 miljoen prikken gezet. Daarbij werd vaak gebruik gemaakt van het vaccin van AstraZeneca, dat twee keer moet worden toegediend. "Maar we kunnen niet voorspellen wanneer de tweede doses zullen aankomen", zegt Nkengasong.

Videospeler inladen...

Meest gelezen