7 schapen doodgebeten, 20 verwond op Kalmthoutse heide: "Aanval van loslopende hond"

Op een wei bij de Kalmthoutse heide heeft naar alle waarschijnlijkheid een loslopende hond een kudde schapen aangevallen. Zeven schapen hebben het niet overleefd, 20 andere zijn gewond geraakt. Uit eerste vaststellingen is gebleken dat het zo goed als zeker om een hond ging en niet om een wolf of een vos. "Sinds de coronapandemie zien we veel meer wandelaars en jammer genoeg ook meer loslopende honden", zegt schaapherder Bert Plasmans in "Start Je Dag".

Schaapherder Bert Plasmans werd gisteren gecontacteerd door ongeruste wandelaars die vermoedden dat er iets mis was met een kudde schapen. Die stonden op een weide bij de Kalmthoutse heide. "Het was een kudde van een 80-tal dieren, 40 moederdieren en hun lammeren", zegt Bert. Ter plaatse bleek er een waar bloedbad aangericht te zijn.

De dierenarts werd er meteen bijgehaald. Drie schapen waren al overleden, vier andere waren niet meer te redden en heeft de dierenarts laten inslapen. Daarnaast zijn nog 20 schapen gewond geraakt. Het zou kunnen dat er daar ook nog van overlijden.

Dit lijkt echt op speelgedrag van een hond, waarbij het jachtinstinct weer even naar boven kwam en die daardoor in het rond is beginnen te bijten.

Bert Plasmans, schaapherder

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek kwam ter plaatse om de aanval te onderzoeken. "Het gaat wel al zo goed als zeker om een hond", zegt Bert: "We vermoeden dat omdat er zoveel slachtoffers zijn. Ik denk dat een wolf eerder één schaap zou doden en dan beginnen te eten. Dit lijkt eerder op het speelgedrag van een hond, waarbij het jachtinstinct weer even naar boven kwam en die daardoor in het rond is beginnen te bijten."

Hoe de hond erbij is geraakt is nog niet duidelijk: "De schapen stonden op een weide van het Agentschap Natuur en Bos die op een goede manier afgesloten was. Maar het gaat wellicht wel over een grote hond, dus die kon naar alle waarschijnlijkheid ook wel over de omheining springen." Er wordt ook nog onderzocht of het één of meer honden waren. 

 

Meest gelezen