Videospeler inladen...

De Nomaden in Malawi: Klimaatverandering duwt jonge meisjes in de prostitutie

Klimaatverandering en prostitutie: een verband lijkt ongewoon, maar is er wel degelijk. Jonge meisjes worden in de prostitutie gedwongen omdat hun inkomsten door mislukte oogsten wegvallen. Reporters Anke Dirix en Roel Nollet gingen uitzoeken wat er precies aan de hand is. 

Malawi lijdt zwaar onder de klimaatverandering. Extreme droogtes en overstromingen wisselen elkaar af. Daardoor mislukken de oogsten en komen hele dorpen op het platteland in armoede terecht. Veel minderjarige meisjes komen daardoor in de mensenhandel terecht, ze trouwen tegen hun zin op erg jonge leeftijd of ze belanden in de prostitutie. "We hebben geen andere keuze", klinkt het.

Judith (16) is één van die meisjes. In onderstaande video doet ze haar verhaal:

Videospeler inladen...

Anke en Roel rijden naar Salima, een klein dorpje op honderd kilometer van Lilongwe. Door de aanhoudende droogte is de grond nauwelijks te bewerken. Bij een volgende periode van extreme regenval spoelt de oogst gewoon weg. Ook hier zijn vrouwen extra kwetsbaar. Jeritha, één van de inwoners, vertelt hoe zelfs hulpverleners daar misbruik van maken.

Als we toegeven aan hulpverleners die seks in ruil vragen, met hoeveel mannen moeten we dan slapen?
Jeritha, inwoonster van Salima

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Chance for Change

De organisatie Chance for Change zet zich in voor deze jonge meisjes. Ze gaan bijvoorbeeld langs scholen om er seksuele opvoeding te geven. Want dat zit niet standaard in het lessenpakket.. "We leren ze aan hoe ze mensenhandelaars kunnen herkennen", zegt coördinatrice Grace Waluza. "We leren ze ook hoe ze moeten opkomen voor andere meisjes."

Anke en Roel volgen de werking van Chance for Change. Ze merken al snel dat elk meisje wel een verhaal heeft over prostitutie of een gedwongen huwelijk.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Twee onderwerpen die de maatschappij bezighouden

"De klimaatverandering en de MeToo-beweging zijn twee onderwerpen die de maatschappij en ook mezelf bezighouden. De link tussen die twee was voor mij ook nieuw", vertelt reporter Anke Dirix. In onderstaand filmpje vertelt Anke waarom ze het zo belangrijk vond om deze reportage te maken.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige reportage "A Girl's Gaze":

Videospeler inladen...

Meest gelezen