Mechelen pakt eenzaamheid bij 60-plussers aan: "We willen mensen met dezelfde interesses aan elkaar koppelen"

De stad Mechelen gaat 60-plussers bij elkaar brengen die zich eenzaam voelen. De ouderenraad zal hen vragen of iemand met hen contact mag opnemen en wat hun interesses zijn. "In een volgende stap wordt er een match gezocht met een "wegwijzer", een vrijwilliger die dezelfde interesses heeft om samen dingen te doen", zegt Anjes Dierens van de ouderenraad.

Met het wegwijzerproject gaat de stad Mechelen 60-plussers proberen te koppelen aan een leeftijdsgenoot. Volgens Anjes Dierens van de ouderenraad in Mechelen zullen ouderen als gids fungeren voor elkaar: "23 vrijwilligers hebben zich opgegeven als "wegwijzer". Hun taak zal zijn om nieuwe of eenzame Mechelaars duidelijk te maken welk aanbod er in Mechelen is op vlak van activiteiten."

Niet iedereen zal een wegwijzer toegewezen krijgen: "De stad Mechelen gaat nu een heleboel mensen aanschrijven die recent iemand verloren hebben of nieuw in Mechelen zijn. Belangrijk is dat de mensen zelf toestemming geven. Niemand is verplicht om deel te nemen aan het project. Wie geïnteresseerd is, kan dan zijn of haar interesses doorgeven en dan gaan wij op zoek naar iemand met dezelfde interesses."

Heel wat mensen voelen zich eenzaam, vandaar dat we proberen om hen meer te betrekken bij de activiteiten in Mechelen

Anjes Dierens van de ouderenraad in Mechelen

Volgens Dierens is het belangrijk dat dit project er komt: "We horen van heel wat mensen dat ze zich alleen voelen. Het feit dat heel wat activiteiten binnen de ouderenverenigingen stilliggen, helpt daar niet aan. Mensen bellen wel naar elkaar, maar dat is toch nog iets anders. Vandaar dat we gaan proberen om die mensen meer bij Mechelen te betrekken."

Meest gelezen